QGIS 3.26 innehåller i mitt tycke ovanligt mycket nyheter. En del av dessa är kopplade till 3D och ”profil” verktyg, men det är långt ifrån allt det handlar om.
Hela listan finns som vanligt på QGIS.org i såväl Changelog i text, som en sammanställning på YouTube (14 minuter lång).
För den som är sugen på att uppdatera så finns det som sagt ovanligt mycket nytt, men det finns också några saker man behöver känna till där funktioner eller stöd försvunnit, så häng med…
Till att börja med så har stödet för databasformatet DB2 tagits bort. Detta har bara funnits kvar i bakgrunden i de senaste versionerna, så visuellt är det inget som kommer att märkas. Om du däremot mot förmodan är beroende av DB2 formatet, så är nog inte det här en uppdatering du skall hoppa på direkt. Kanske skall se över det där DB2 beroendet först…
Välj liknande
Både i panelen ”identifiera” och i lagerlistans teckenförklaring så går det nu att högerklicka och be QGIS selektera likadana objekt. Jag kan tänka mig flera tillfällen när detta blir användbart. Visst, det går att göra ett urval med ett uttryck, men högerklick är lite snabbare.
Lat/Long eller Long/Lat
Numera så är det standarden för varje koordinatsystem som bestämmer vilken ordning som koordinaterna skall presenteras i. Tidigare har det varit X först, därefter Y, oavsett koordinatsystem. Nu blir standard Lat (Y), Long (X) för EPSG 4326. Det går att ställa in att alltid använda det tidigare beteendet i inställningarna om man nu hellre vill det, men detta är något man behöver tänka på och vara medveten om.
Animerade symboler
Det går numera att använda animerade GIF, och några ytterligare animerade bildformat som symbolstil för punkter. Det går även att animera alla typer av stilar genom att använda variabeln @symbol_frame i ett uttryck för åsidosättningen.
Fasta intervall
För exempelvis choropleth stilar så kan man nu göra en uppdelning i fasta intervall i stället för ett bestämt antal klasser enligt en matematisk fördelning. Vill man att intervallet skall vara exakt ”10” så blir det det, vilket genererar så många klasser som behövs.
Selektiv maskering
När man inte velat använda ”buffert” för att exempelvis isolera texter mot bakgrunden så har man kunnat använda ”selektiv maskering” för olika delar av underliggande symbologi. Tidigare skapades denna funktion genom en ”rasterkonvertering”, vilket ledde till en del artefakter i en del skalor. Numera används vektorisering av maskerna där detta är möjligt. Det kan tyckas en liten sak, men för kartografi och rendering av olika kartprodukter så är detta mycket användbart.
3D generellt
Det har hänt mycket med 3D och bland annat har Svenska QGIS användargruppen sponsrat möjligheten att ha transparenta 3D symboler i kartan. Om man lägger till extruderade byggnader så kan man ge dessa en genomskinlighet så att det går att se igenom dessa. Det går även att låta 3D symboler följa den stil som är vald för 2D, så att inte det behöver vara olika stilar för detta. Det går även att synkronisera 2D och 3D vyer på ett bättre sätt än tidigare. I 3D vyn går det dessutom att lägga till en symbol för x,y och z axlarna.
Punktmoln
Oj, oj, oj, här har det hänt grejer! Vill du inte visa punktmolnet som punkter, så går det nu att ”triangulera” dessa till en yta i stilinställningarna. Dessutom så har man gått från EPT (Entwine) som standardformat till COPC (LAZ) för inlästa punktmoln. Detta är viktigt! Jag själv har tidigare förlitat mig på QGIS för att konvertera punktmoln till EPT för användning med Potree, men det är inte längre möjligt då QGIS från och med 3.26 i stället omvandlar till COPC. Tidigare konverterade EPT punktmoln kan fortfarande öppnas utan att konverteras, men alla nya punktmoln kommer att sparas i det nya formatet. COPC är bättre än EPT på många sätt, och förr eller senare så kommer stöd för COPC även till Potree, men det är något att tänka på. Något jag saknat är möjligheten att filtrera punktmoln i QGIS. Nu är även denna funktion tillagd och genom en urvalsfunktion så kan avancerade filter byggas upp.
Digitalisering och redigering
Här har också många förbättringar gjorts. Exempelvis så finns nu ”snapping” mot linjeförlängning och justerat i x/y led mot tidigare redigerade objekt. Den avancerade digitaliseringspanelen blir med detta ännu bättre.
Georeferera vektordata
Japp, nu kan du georeferera även vektordata i georefereraren.
Domains för GPKG
Det går nu att hantera ”domäner” för attribut i en GPKG databas. Det går med andra ord att sätta gränser för vad som skall vara möjligt att mata in i olika fält, samt direkt i Browser visa befintliga domäner.
Processer och modeller
Även här mycket nytt. Det jag vill lyfta fram är möjligheten att köra modeller i separata trådar i bakgrunden. De modeller som man skälv bygger behöver därmed inte längre köras i programmets huvudtråd och låsa upp programmet.
Profilverktyg
Detta är en av de stora nyheterna i QGIS 3.26. Profilverktyget fungerar med mängder av olika datatyper som har 3D information. Punktmoln, höjdraster, 3D objekt, med mera. Funktionen har egna inställningar och tillämpningar. Det går att hantera profilerna i en separat panel på liknande sätt som innehållet i alla andra paneltyper. Det går att mäta, identifiera och manipulera dessa diagram på väldigt många olika sätt. Det skall bli väldigt spännande att titta närmare på dessa möjligheter.
Format
Brukar du drabbas av Esri ”vector tile packages” (*.vtpk)? Då kan du nu läsa dessa direkt genom QGIS. När GDAL så småningom även förbättrar stödet för Esri fildatabaser så kommer detta att underlätta enormt för arbetsplatser med blandade GIS program.
Buggfixar
Vi skall heller inte glömma att mängder av rapporterade och upptäckta buggar fixats. Detta tycker jag är minst lika viktigt att lyfta fram, även om det inte är lika ”häftigt” som nya funktioner. Buggar fixas såklart hela tiden, men när nya QGIS versioner släpps så är det extra viktigt att påtala vikten av just denna typ av arbete.
Det som jag nu beskrivit här ovan som nya funktioner är bara en bråkdel av allt som är nytt, och just sådant som jag tyckte var lite extra intressant för mig. Du har säkert egna favoriter bland det som är nytt och det går som sagt att läsa mer om dessa på QGIS.org.
Tillägg: Om du använder Ubuntu 20.04 baserade operativsystem så kommer du att få problem med bland annat 3D visning i 3.26. Sättet att undvika problem är att använda Flatpak versionen av QGIS i stället för DEB, då denna har en tillräckligt uppdaterad version av Qt, som saknas i DEB versionen. På Ubuntu 22.04 är det inga problem.