För inte så länge sedan bytte jag Linuxdistribution på min streamingdator då jag förberedde för ny version av QGIS. Den tidigare var Zorin 16.1 och den byggde på en äldre Ubuntuversion som inte har de beroenden som skulle krävas. Nu har då Zorin 16.2 släppts och jag tänkte att det skulle kunna vara dags att åter uppdatera.
Steg ett. Ladda ner ISO filen för Zorin från https://zorin.com. Det finns en betald ”Pro” version med lite extra innehåll men framför allt ingår det support för $39. I stort sett samma version kan hämtas gratis under namnet ”Core”, men om man har en lite äldre dator så kan ”Lite” versionen vara ett bra alternativ. ”Lite” påminner mycket starkt om ”Core” och ”Pro”, men har inte alla framför allt kosmetiska finesser. En funktion som inte finns i Lite är möjligheten till integrationen med mobiltelefon.
För mitt ändamål så satsar jag på ”Lite” då den här datorn inte är något jag använder varje dag och när jag använder den så är det viktigare att så mycket prestanda som möjligt går till det arbete jag skall göra, jag har heller inte användning av mobilintegrationen för just den här datorn även om det är en smidig funktionalitet i min vardagsdator. Hade det varit en lite nyare dator som jag använde dagligen så hade jag nog valt ”Core”. Jag känner mig helt bekväm med Linux och ”Pro” versionen skulle kunna vara aktuellt framför allt för att stödja projektet som sådant.
ISO filen (Lite: 2.4 GB Core:2.9 GB) laddar jag ner till en USB-disk som jag kan boota om datorn från. Detta startar installationen. Är man osäker så kan man ”testa” Zorin först utan att installera och detta val gör man under själva uppstarten av installationen.
(Nu måste jag spara texten i det här inlägget eftersom det är datorn jag skriver på som skall uppdateras. Strax tillbaka….)
Efter installationen så möts man av ett ganska traditionellt skrivbord som även presenterar ett välkomstprogram som beskriver hur systemet är uppbyggt och hur man snabbt skall komma igång. Som standard så följer det med exempelvis ett officepaket samt ritprogram, webbläsare, e-postklienter, med mera. När man vill lägga till mer program så finns det sedan en ”butik” där man kan söka efter fler program.
Det kan vara bra att känna till att butiken hämtar programmen från olika källor och ett program kan finnas med från olika källor. Kontrollera därför vilka versioner som finns för dessa och välj den som du tror passar dig bäst. I mitt fall så lägger jag till ett antal nya program som jag kommer att behöva på den här datorn, men jag tar även bort officepaketet LibreOffice och ersätter med OnlyOffice, som är lite ”snyggare” men har färre funktioner än LibreOffice. Däremot så räcker det gott i det här fallet.
– OnlyOffice (ta bort LibreOffice)
– Inkscape (vektorgrafik, motsvarar Adobe Illustrator)
– QGIS (flathub stable version som är den absolut senaste versionen)
– OBS Studio (skärminspelning)
– KDEnlive (videoredigering)
– Blender (3D rendering, animering)
– CloudCompare (punktmolnshantering)
– VSCodium (redigera kod)
Exempelvis QGIS har versioner som hämtar från ”LTS” grenen eller ”Stable”. Har man några dagars tålamod så brukar faktiskt flatpak versionerna av många program uppdateras riktigt snabbt, så dessa programversioner kan jag rekommendera i ganska många fall, men det är inte en lösning som passar i 100% av fallen så det lönar sig att kontrollera vad man får med olika val. Flatpak är lite ”isolerade” program som hanteras lite speciellt i operativsystemen. De kräver ”lite” mer resurser men vill man slippa en del krångel så brukar Flatpak vara ett bra alternativ. Sedan är det ju inte vanligt att det strular, men det händer…
Program är ju sedan bara en del av upplevelsen. Man kan ju också anpassa utseendet på skrivbordet och användbarheten en hel del, även om Zorin passar mig mycket bra redan från start. Jag har fastnat för vissa tangentbordsgenvägar som jag ställer in på alla datorer för att starta program jag ofta använder så det är en av de inställningar som jag gör.
Som vanligt med Linux så går det att göra väldigt mycket men allt är inte helt intuitivt. Men det finns ett enormt ”community” på Internet och ofta räcker det att googla en fråga för att få ett användbart svar direkt. Men som sagt, Zorin är nog en av de absolut bästa nybörjardistributionerna och även för vana användare ett mycket bra startläge.
Det går inte att uppgrader från 16.1 till 16.2 utan att installera om?
Sedan så de paketsystem som inte är ”native”, dvs inbyggda in installationen, som exempelvis Flatpak, brukar dessutom vara långsammare att starta och som du skriver dra mer resurser när de kör, jämfört med inbyggda paketsystem som Debians dpkg/apt.
Slutligen vad som är intuitivt beror till stor del på varifrån du kommer, vad du är van vid tidigare.