Nästa LTR version av QGIS är 3.28, som i sig redan finns för nedladdning som den senaste stabila releasen. Men det är först efter nyår som den formellt blir ny LTR efter 3.22.
Som vanligt finns det mycket nyheter inom mängder av områden, men något som är stort är stödet för Esri fildatabas, mycket tack vare nya versioner av GDAL.

Numera är det inte bara möjligt att läsa vektordata i Esri fildatabaser, utan det går direkt från panelen datakällor att skapa en ny fildatabas som sedan kan användas på samma sätt som exempelvis GeoPackage.

I fildatabasen går det att lägga till nya tabeller, skapa godtyckliga SQL frågor, komprimera innehållet (VACUUM), men även lägga till funktioner inom begreppet ”domains” som tidigare endast var en Esri specifik företeelse. Allt detta har möjliggjorts genom arbetet med att skapa förutsättningar att verka med QGIS i en miljö där man delar GIS-hanteringen med Esri program som ArcGIS Pro och ArcMap.
Det öppnar även upp för Esri användare att kunna använda de i många stycken mer intuitiva redigeringsverktygen i QGIS för att redigera vektordata. Byt inte program, använd flera i stället och välj det program som för tillfället passar bäst för uppgiften.
En del av funktionerna som skapats för att kunna hantera Esri formatet spiller även över på GeoPackage. Det blir med andra ord även möjligt att skapa fältdomäner i ett GeoPackage, om man nu skulle vilja det.
Jag har inte fullt ut testat hur fältdomäner fungerar i QGIS ännu (kan kräva omstart av QGIS för att fungera) men möjligheterna finns och det kommer att förbättras i kommande versioner av QGIS för att ytterligare underlätta GIS-hantering i blandade produktionsmiljöer. Genom att använda domäner så behöver man inte skapa anpassade formulär widgets för att få valbara alternativ när data skall redigeras. Detta blir framför allt viktigt när data i fildatabaser som skapats i ArcGIS skall redigeras i QGIS, så att inte ”otillåtna” attribut används.
Andra nyheter kopplat till Esri är att det numera går att redigera även ”Feature Service Layers” på ArcGIS Online direkt i QGIS. Dessutom inkluderas olika former av filtrering av data från denna typ av tjänster.
Mer detaljer om allt detta finns på North-Road webbsida (länk).