Normalt så skulle jag säga att det bästa är att ha tålamod och testa flera olika Linux distributioner för att hitta något som passar just dig så bra som möjligt direkt, eller att någon som lyssnar på vad du behöver kommer med en rekommendation.
En av de stora elefanterna i rummet är Canonical och de producerar standardversionen av Ubuntu. Andra gör sedan anpassningar som i större eller mindre omfattning förändrar hur operativsystemet fungerar och ser ut.
Det kan vara så att den dator du skaffar kommer med Ubuntu, eller att din företagsdator har just Ubuntu, och du känner inte för att installera om, eller så har du inte den möjligheten. Så länge du har möjlighet att göra administrativa förändringar så kan du däremot göra många justeringar själv.
Sedan kan det så klart vara så att du själv HAR installerat Ubuntu och sedan vill göra anpassningar som passar just dig.






Oavsett om du installerat själv eller om datorn kom med Ubuntu så har du sannolikt en eller annan fråga om ”varför” något fungerar eller ser ut som det gör. Allt upptäcker du inte direkt, medan annat är uppenbart.

Som standard finns en ”docka” till vänster och en informationspanel i överkant. Dessa båda är en mix av Windows aktivitetsfält och motsvarar lite mer som det fungerar i en Mac, fast här finns inte universalmenyer.
Personligen så gillar jag inte färgerna i Ubuntu så det vill jag ändra, men det är enkelt att göra. Jag vill även flytta, och ändra dockan så att den finns i nederkant. Sedan finns det en del mindre justeringar och fundamentala förändringar jag vill göra för att grundläggande funktionalitet skall stödja det jag vill kunna göra.

En av dessa grundläggande saker är beroendet av ”Snaps”. Programvara kan installeras på flera olika sätt i ett operativsystem. Det kan vara integrerat med operativsystemet där olika resurser och beroenden delas mellan program (”deb”-installationer), vilket gör programmen beroende av att operativsystemet har dessa installerade. Ett annat alternativ är att installera och köra containerbaserade program, och då finns det flera olika alternativ. I Ubuntu så använder man ”Snap” som är en containter utvecklad av moderföretaget Canonical, medan många av de program jag vill kunna använda paketeras som ”Flatpak”.
Då jag vill att det skall vara lika enkelt att installera Flatpak som Snap, så behöver jag anpassa Ubuntu en del.
Först behöver stöd för Flatpak läggas till och integreras med Gnome-Software, som är programbutiken i Gnome. Då programbutiken i Ubuntu är en snap-version som absolut inte stödjer Flatpak så behöver den dessutom avinstalleras. Vilket något kompliceras av att den också är ett snap-paket. Öppna en terminal och skriv in följande kommandon efter varandra.
sudo apt install flatpak gnome-software-plugin-flatpak flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo snap remove snap-store
Ovanstående gör att genvägen till ”program” försvinner från dockan, men det går att starta ”programvara” som vilket annat program som helst, och sedan lägga till den i dockan om man vill det.
Skillnaden från tidigare är att nu kan Flatpak och Snap, såväl som Deb-paket installeras på samma sätt, beroende på vad man klickar på och hur man väljer källa.

Mail programmet Thunderbird finns i butiken på tre ställen, eftersom det är tre olika installationskällor. Och det är först när man öppnar respektive post som man ser om det är Snap, Flatpak eller Deb som är källan. För många program så finns det dessutom flera alternativ och det är bara ibland som det står direkt i valrutan vad som skiljer dessa åt.

Om paketeringen har varianter från flera typer av källor så kommer dessa att vara valbara i samma dialog, men man kan ändå vara tvungen att skrolla ner på sidan för att se vad som skiljer de olika alternativen.

Beroende på vad det är för typ av paket och hur väl det är paketerat så finns det mer eller mindre detaljerad information om det. I exemplet ovan så är det QGIS som är valt och här är det version 3.28.1 som det är frågan om och om detta är den version som du är intresserad av så är det bara att klicka på ”Installera”.
För att justera utseendet på skrivbordet så finns det enkla inställningar som går att göra med ett högerklick, men jag vill göra en del ändringar som inte går att justera i standardinställningarna.
Därför installerar jag Gnome Tweaks.

Här kan jag exempelvis stänga av fästningen av modala rutor, samt se till att alla nya fönster öppnas mitt på skärmen. Här finns en hel del ytterligare som går att justera jämfört med standardinställningarna.

Genom de vanliga inställningarna kan såklart bakgrundsbild och generellt tema ändras, så dessa ”vanliga” justeringar lämnar jag åt den enskilde att ställa in. Jag flyttar exempelvis dockan (Ubuntu Desktop) till nederkant, stänger av ”panel mode” och aktiverar ”autodölj”.

Jag är också van vid ett antal tangentbordsgenvägar, så även dessa ställer jag in under ”Tangentbord”.

Det finns sedan massor med ytterligare förändringar som kan göras för att anpassa upplevelsen till precis det du vill ha. Är det något som inte verkar självklart hur det skall ställas in så finns alltid Google.
Är man Linux nybörjare så behöver man dessutom kontrollera om de program man är van vid över huvud taget existerar, eller om man behöver hitta något som gör ungefär det samma.
Jag har nu bara nosat på ytan över vad som är möjligt så se inte detta som en ”guide”. Det du däremot behöver känna till att om du behöver något, så går det antagligen att göra, även om det inte alltid görs på exakt det sätt som du skulle vilja.
Kan även vara bra att veta att både flatpak och snap är långsammare att starta, och drar lite mer resurser än vanliga deb-paket (som RAM och disk).
Så jag avinstallerar så mycket som jag kan av både snap och flatpak. Bara om jag måste ha en annan version som jag installerar dem, och det är sällan.