Då jag numera även har en dator med Windows installerat så tänkte jag kika på hur krångligt det är att skapa en lokal PostGIS databas. På Linux är det ”bara” några terminalkommandon och konfigurationsändringar för att det skall fungera, så målsättningen är att det inte skall vara mycket krångligare här.
Först tänkte jag prova med Docker, vilket i sig inte var speciellt svårt att komma igång med, men när det sedan gäller konfigurationer och inställningar så var det lite väl krångligt. Jag fick det inte att fungera så bra som jag skulle önska, så nu provar jag ”klassisk” Windows metod.
Först så krävs själva databasen och en installationsfil för denna går att hämta från https://www.postgresql.org/download/windows/. Under installationen använder jag i huvudsak standardvärden. Notera att porten för databasen är 5433 som standard och inte 5432.
När installationen av PostgreSQL är klar så är det dags för PostGIS.
Via https://download.osgeo.org/postgis/windows så går det att hämta en ”installationsfil” som även den kan köras på vanligt vis. Det gäller att välja PostGIS med samma version av PostgreSQL som installerats tidigare.
Under installationen så väljer jag att skapa en ny geodatabas och i ett av stegen så skall det lösenord som användes vid PostgreSQL installationen anges. Jag väljer även ett nytt databasnamn som är enkelt att komma ihåg. Under installationen så skall lite olika ändringar till systemet godkännas och här svarar jag ”Ja” på alla frågor.
I QGIS så går det sedan att ansluta till databasen genom att högerklicka på PostGIS i ”Browser” panelen. Ange de värden som gäller för databasen och PostGIS som du tidigare använt vid installationen. När du ”Testar” anslutningen så skall du få ett meddelande om att allt lyckades. När anslutningen är klar så är det bara att använda anslutningen till det du har behov av…
Vill du inte använda ”postgres” användaren, eller kanske dela databasen med andra användare så kan det vara bra att känna till att när PostgreSQL installerades så installerades även PgAdmin4. Med PgAdmin4 går det att administrera PostgreSQL i detalj.
Under ”Login/Group Roles” så kan man exempelvis lägga till användare och grupper. Skillnaden är i stort att grupper är roller som inte kan logga in, medan användare är roller som kan det. Grupper kan ha användare som medlemmar och dessa får sedan samma rättigheter som de som tilldelas gruppen.
Det går att tilldela rättigheter till grupper och användare på så många olika sätt, men det enklaste är att helt enkelt byta ”ägare” av en databas eller ett enskilt schema till en anpassad grupp med användare. Beroende på vilka behörigheter man ger gruppen så kan man sedan göra olika mycket via exempelvis QGIS när man ansluter. Jag ger min grupp ”geousers” ALL rättigheter till hela databasen ”geodata”, men du kan göra vilka anpassningar som du vill.
Oavsett om man skapar nya användare och grupper (rekommenderas) eller kör på administratörskontot ”postgres” så kan man nu använda PostGIS på datorn. Det var inte samma process som för Linux, jag vet inte om jag vill säga att det var enklare eller svårare heller. Som Windowsanvändare så känner man igen sig, och det är nog det som är det viktigaste. Visst finns det steg där man kan klia sig lite i huvudet och känna sig osäker som ovan användare, men det var inte speciellt svårt att få det att fungera. Hur sedan uppdateringar av systemet kommer att fungera får väl tiden utvisa, om jag inte hinner byta till Linux på datorn innan det blir dags för det…