Japp, QGIS kan kommunicera med GPS. I artikeln så kommer jag dock att använda begreppet GNSS som är mer generiskt (global navigation satellite system) än det formellt sett amerikanska GPS (global positioning system). Eftersom Europa med flera har egna positioneringssystem så är detta en mer korrekt benämning.
I dagarna så lanserade HappySurvey en avancerad GNSS mottagare i samarbete med OpenGIS.ch som är designad för användning tillsammans med QField i en smartphone. Det går så klart att använda mottagaren med andra system också, men det är lite intressant att det finns hårdvara framtagen specifikt för OpenSource mjukvara.
Du kan kika mer på Happy Mini Q på: https://happy-q.com/.
Denna mottagare är lika dyr som många andra mottagare i samma klass. Lite väl dyr för mina begränsade behov. På jobbet har jag tillgång till ett bas/rover system med lokal RTK som är förhållandevis billigt. Det kostar faktiskt mindre än vad Happy Mini Q kostar, men det är per styck. För ett bas/rover system behöver man två enheter. Ett annat alternativ är någon form av tjänst för RTK med abonnemang, men då sjunker den absoluta noggrannheten något. Nyttan med RTK minskar ganska drastiskt när avståndet till korrigeringskällan blir lite längre (>25 km). Men då pratar vi om skillnader i centimeter och inte meter. Mer etablerade leverantörer har också bas/rover system som är avsevärt mycket dyrare (för några upp till 10 gånger dyrare) och i förhållande till dessa så är prislappen för Happy Mini Q mer acceptabel.
Nåja, jag kommer inte att testa någon av dessa avancerade GNSS mottagare här, utan nöjer mig med en lite enklare mottagare. Den har mottagare för flera frekvenser (L1/L5, E1/E5) och den annonseras som ”sub-meter”, vilket jag däremot betvivlar…
Nåja. Den kan anslutas med USB och Bluetooth, dessutom samtidigt. Den skapar dubbla USB portar på den enhet den kopplas till, så det går att ha flera program som använder positionsdata samtidigt. Dessutom så kan man ansluta med Bluetooth.
Målsättningen är att kunna använda mottagaren buret, så därför så skapar jag en enkel hållare som har ett uttag för en mutter med 1/4 tum gänga. Då kan jag använda ett enkelt monostativ för kamera som ”mätstav”. Det enda övriga jag behöver är en mobilhållare och en hållare för powerbank (minst 3A), men dessa är på väg med posten, så jag får klara mig utan så länge.
Mottagaren är inte så noggrann så att det spelar någon roll om antennen är ”exakt” på rätt ställe, men om man kan eliminera onödiga fel så är det inte dåligt…
Mottagaren sänder som standard NMEA meddelanden på alla portar, så i datorn är det bara att koppla in och sedan välja någon av USB portarna i det program man vill använda.
QGIS
I QGIS så har GNSS-hantering ändrats och förbättrats i senare versioner. Inställningarna har bland annat flyttat till övriga inställningar. Det är här man väljer vilken port man vill att QGIS skall lyssna på.
Det finns både en GNSS-panel och ett verktygsfält som dels visar information och dels erbjuder mängder av verktyg för exempelvis digitalisering. Det går också att logga positioner till en databas kontinuerligt, eller lägga till punkter i ett utpekat lager.
Svårare än så är det inte…
För felsöka GNSS på en dator så använder jag GnssToolKit. Här finns många användbara datapaneler och diagnosverktyg.
Med antennen på ett fönsterbläck så blir inte mottagningsförutsättningarna de allra bästa, men jag misstänker ändå att det där med sub-meter mest är marknadsföring. När jag flyttar antennen till en bättre plats och loggar med GnssToolKit så blir resultatet betydligt bättre och ”nära” sub meter. Åtminstone del av tiden (medelberäknad CEP 0.83m / DRMS 0.99m).
CEP är kortfattat resultatet 50% av tiden. DRMS är resultatet ungefär 65% av tiden. Andra sätt att mäta är R95 och 2DRMS (ungefär 95%).
QField
Över till QField. I det här fallet så går det att ansluta direkt till mobil, om denna har stöd för USB anslutning med kabel. Det vanligare är däremot Bluetooth, så länge mottagaren får ström på något sätt (jag använder en powerbank 3A). Den mottagare jag använder behöver först parkopplas, men sedan är det bara att öppna QField och starta inställningarna.
Det finns en genväg till positionsinställningarna om man ”lång-trycker” på GNSS knappen/symbolen nere till höger (bilden ovan). Detta visar en meny där man kan välja ”Positioning Settings” (bilden nedan).
Därefter så bör man kunna välja den GNSS mottagare som man anslutit och sedan koppla upp den.
QField kommer sedan ihåg detta och nästa gång appen startas så försöker samma anslutning att användas. Det går att se vilken GNSS mottagare som används i överkant av positionsmenyn (se tidigare bild).
Andra inställningar som kan vara intressanta är om man har en fast antennhöjd (antenn monterad på stav/fordon) och huruvida medelposition skall beräknas när man mäter in punkter.
Om jag kan se till att jag har fri himmel. Använder medelberäkning vid mätning. Är noga med antennhöjd och placering av instrumentet. Så borde jag kunna räkna med att mäta med åtminstone nära 1 meters noggrannhet. I alla fall 65% av tiden?
Avslutning
Detta får man ställa mot vad det är värt att mäta med betydligt bättre noggrannhet. Ett system med bas/rover från en av de större leverantörerna kan lätt hamna på många hundra tusen kronor. I förhållande till det så kanske det är ok om Happy Mini Q kostar € 3’950.
Efter mina egna små tester så är jag rimligt nöjd med min GNSS mottagare. Den kommer inte att vinna några priser för precision, men den är mer noggrann än en handgps eller en inbyggd mottagare i en telefon. Det som var syftet med artikeln var att testa GNSS stödet i QGIS och QField, och detta fungerade smärtfritt. Nu kan det såklart variera beroende på vilken hårdvara man använder, men i mitt fall med USB/Bluetooth samt NMEA protokoll som standard så fungerade det utan problem. Jag är smått imponerad av framför allt QField och hur väl appen integrerar med QGIS utan krav på vare sig molntjänster eller abonnemang. Sedan finns det såklart möjligheter för olika tjänster om man önskar det och då kan QField Cloud vara något att kika närmare på.
Fungerar det inte lika bra med MerginMaps? Jodå, det gör det. Men huruvida man föredrar MerginMaps eller QField är upp till var och en. Själv så föredrar jag QField, men det finns de som tycker MerginMaps är ”enklare”. Har du en iPhone och är van vid hur Apple designar mjukvara, då är kanske MerginMaps lite trevligare, men som sagt. Det är en fråga om tycke och smak. Det som även kan avgöra är om man vill använda molntjänster där QField och MerginMaps fungerar lite olika.
Tillägg
En liten uppdatering till artikeln ovan. Jag tror att tillgängligheten på GNSS RTKK system med Bas/Rover system kommer att förbättras i rask takt de närmsta åren. En av anledningarna är att det blir mer och mer vanligt med robotgräsklippare med just sådana system. Även drönarindustrin använder RTK system i allt större utsträckning.
Bland annat så går det att köpa en Husqvarna EPOS basstation för 14’500 kr (länk). En komplett robotgräsklippare med EPOS RTK system från Husqvarna kostar från 50’000 kr men det finns andra tillverkare som har system från runt halva det priset.
Inom drönarområdet så kan man köpa moduler var för sig eller i hela paket som gör att man kan ”bygga” ett eget Bas/Rover system för en bråkdel av vad exempelvis Leica/Trimble/Topcon vill ha betalt (länk). Från ca 12’000 kr får man betala (+ moms) för ett ”professionellt” sådant system. Vill du bygga lite mer själv så går det att köpa ett start-kit från ca 7’000 kr (+ moms).
Det finns sedan klara fördelar med en helhetslösning från en stor tillverkare, men det är svårt att tänka sig att man kommer att acceptera de enorma prisskillnader som nu existerar. Det minsta som jag tror kommer att hända är att även de stora leverantörerna kommer att behöva släppa modeller/system som är enklare och betydligt mycket billigare. Kanske inte med samma ”aura” av kvalité, men risken är annars att man öppnar upp för mängder av nya kunder åt konkurrenter.