När jag skriver detta så finns det 1’081 plugin för QGIS i det officiella biblioteket. Om man väljer att även visa ”experimentella” plugin så är det 1’384. Det är väldigt många som är specialiserade på ett väldigt specifikt område som det vore ganska meningslöst att utveckla en funktion för i huvudprogrammet. Några är användbara för så många att de kanske borde ingå som ”core” plugin.
Core plugin är tillägg som är paketerade tillsammans med QGIS och som inte behöver installeras, utan endast ”aktiveras”.
DB Manager, Geometry Checker, Grass 8, Grass GIS Provider, MetaSearch Catalog Client, OfflineEditing, Orfeo Toolbox Provider, Processing och Topology Checker är så kallade core plugin. Några, som DB Manager och Processing är aktiverade som standard, medan andra behöver aktiveras i ”Manage and install plugins”.
För att komma åt alla plugin så är det enklaste att söka efter och installera från Plugin Manager. Detta fungerar bara om man är on-line på Internet. Om man har en QGIS dator off-line så går det ändå att installera plugin, men då får man gå till https://plugins.qgis.org på en ansluten dator där man på motsvarande sätt kan söka efter och ladda ner plugin som zip-filer. Dessa filer kan man föra över till off-line datorn och installera från Plugin Manager.
Det finns andra bibliotek för plugin, exempelvis har en del företag egna sådana för sina kunder där specifika plugin för deras tjänster är lagrade. Det går även att sätta upp ett eget bibliotek med plugin, exempelvis om man har ett isolerat nätverk med många QGIS installationer utan Internet åtkomst. Biblioteket är i stort bara en katalog med zip-filer, men för att presentera dessa så krävs det lite mera. I grunden en webbserver, som man sedan lägger till en del tillägg till för att exempelvis hantera just zip-filer. Det finns instruktioner på Internet för hur man sätter upp egna ”plugin repositories”.
Om man inte hittar ett plugin för det man är ute efter så kan man ju alltid skapa ett eget. Det innebär programmering i Python och till hjälp finns det bland annat ett… plugin! Om man installerar Plugin Builder 3 så skapas ett verktyg som gör allt grundläggande arbete automatiskt baserat på några formulärfält.
Om man inte är sugen på att själv skapa ett plugin, så finns det många konsultföretag som är specialiserade på att skapa sådana. När man väl har sitt plugin testat och klart så kan man välja om man vill publicera det i det officiella biblioteket. Då går man till webbsidan med plugin och klickar sig fram till uppladdningsformuläret (kräver OSGEO id / registrering). När uppladdning är klar så får man avvakta en enkel granskning och om det inte finns några synpunkter så publiceras tillägget i biblioteket.
Några av mina favoriter.
När jag använder QGIS så räcker ”core” funktionaliteten ganska långt. Sedan finns det sådant som underlättar, men som inte är nödvändigt. Det finns däremot några plugin som jag nästan alltid installerar.
- LatLong Tools – Detta plugin är otroligt användbart när man jobbar med koordinater. Det lägger till ett verktygsfält, med tillhörande datapaneler. Men det skapar även processverktyg som går att använda i uttryckshanteraren. Jag använder detta framför allt för att generera referenser till MGRS systemet, men det kan så otroligt mycket mer, så det hamnar högst upp på min lista med rekommenderade plugin.
- QGIS Hub Explorer – Detta är ett väldigt nytt plugin, men som direkt fastnade hos mig. Det gör det möjligt att direkt söka efter och lägga till resurser från just QGIS Hub i form av stiler, modeller, projekt med mera. Det är speciellt användbart för att lägga till stilar.
- Discovery – Ett sökverktyg som går att anpassa för lokala databaser. Om man exempelvis har en kunddatabas i ett GeoPackage så kan man ange denna som ”sökdatabasen” och sedan söka i attributtabellen för denna och få anpassade sökresultat som man sedan kan gå till i kartan. Jag har en adressdatabas för hela Sverige som jag använder för att geolokalisera adresser, och som går att söka med detta verktyg. ”Knapp-eli-knapp” och positionen visas på kartan.
- QField Sync – När jag använder Qfield så brukar jag skapa projekt från grunden, men om jag har ett projekt som skall anpassas för mobil användning så är detta tillägg perfekt. Om man har ett konto för QFieldCloud så kan man direkt synka projektet där, men det går också att paketera i zip-filer och hantera projekten manuellt.
Utöver dessa händer det att jag lägger till flera. Ofta är det när jag har ett specifikt problem som skall lösas. Innan jag lägger för mycket energi på att fundera själv, så söker jag bland tilläggen. Det kan ju faktiskt hända att det finns ett tillägg som löser problemet, eller åtminstone tar mig delar av vägen till en lösning.
Vilka tillägg tycker du är ”obligatoriska” och varför installerar du dem i QGIS. Har du hittat plugin som löst ett specifikt problem någon gång?