I slutet på oktober så är det dags för nästa QGIS version. 3.34 kommer dessutom att bli nästa LTR med förlängd support och ersätter 3.28 i början på nästa år. Som vanligt kommer det att vara många nyheter och förbättringar, men det som antagligen kommer att få mycket av utrymmet bland alla dessa är de nya 3D möjligheterna.
Vad det handlar om är möjligheten att använda Cesium 3D Tiles i QGIS. Vad är då Cesium 3D Tiles?

Cesium 3D Tiles är en community OGC standard med brett stöd i olika applikationer. Cesium har även javascriptbibliotek för att hantera dessa data, samt servertjänster för att publicera och strömma dessa data till klienter som stödjer standarden. Cesium ION är i grunden Bing bilddata med OSM byggnader, men flera organisationer och myndigheter använder Cesium ION för att skapa sina ”digitala tvillingar”.

Utöver dessa (se ovan hur Eksjö ser ut) så kan man lägga till just 3D Tiles från exempelvis Cesium ION och ett exempel på hur detta ser ut visas i bilden nedan (Melbourne).

3D Tiles behöver sedan inte bara vara texturerade polygoner, utan kan även vara punktmoln.
I Sverige finns det också en del 3D data men dessa är ofta publicerade via andra servrar än Cesium ION. Exempelvis så erbjuder Sokigo via sin CSM plattform (sedan version 4.0) även Cesium 3D tiles som en möjlig informationskälla.
Flera kommuner i Sverige använder denna plattform för sina digitala tvillingar.
Cesium 3D tiles används även i anläggningsbranschen, där olika maskiner kan visualisera arbetet i 3D.

Data insamlade med drönare kan relativt enkelt hanteras som just Cesium 3D tiles. Exempelvis kan man via OpenDroneMap välja att exportera 3D modellen i Cesium 3D tile format. Åtminstone har man kunnat göra det direkt från WebODM tidigare, men det går även att använda kommandot ”Obj2Tiles” med godtyckliga 3D modeller i OBJ-format.

Kommandot är inte krångligare än:
./Obj2Tiles modellfil.obj ./sökväg
Kommandot skapar en datastruktur i olika detaljupplösning på liknande sätt som sker med Entwine (EPT) formatet vid konvertering av punktmoln.

LOD (level of detail) katalogerna innehåller 3D tiles i *.b3dm format och json-filen är den fil som har information om hela datasetet. I QGIS 3.34 så är det denna json-fil man lägger till om man vill använda Cesium 3D Tiles som är lagrade lokalt, eller på en server via en webburl.
Samma json-fil kan man sedan peka på från en webbläsare med en CesiumJS applikation, eller andra klienter som stödjer 3D Tiles i Cesium formatet.
Om man inte har egna 3D data så kan man med en Google Earth token lägga till alla globala 3D data från Google Earth, eller från någon av alla andra tjänsteleverantörer.
3D tiles i QGIS kan hanteras som alla andra typer av data i såväl 2D som 3D, även om det huvudsakliga användningsområdet troligen är som ”bakgrundsdata” i 3D kartor. Oavsett om man har egna data eller använder exempelvis Google Earth, så blir visualiseringen av begränsade objekt i en stadsmiljö mycket trevligare om den omgivande miljön är mer realistisk.
I QGIS så kommer man att kunna blanda punktmolnsdata i COPC eller Entwine, med 3D Tiles i Cesium format, med andra 3D representationer av vektordata eller draperade rasterdata som DEM höjddata. Om man exempelvis har ett tillägg i Blender för att läsa punktmolnsdata (eller om man använder obj-data direkt) så kan man där skapa och exportera korrekt georefererade obj-modeller för en byggnad som ännu inte finns. I QGIS kan man sedan kombinera 3D tiles från tredje part med egna texturerade 3D modeller i samma format, och visualisera detta direkt i QGIS.
Stödet för 3D är nu inte färdigt. Även för Cesium 3D Tiles finns det saker som kan och kommer att utvecklas i QGIS. Utöver detta så har man bäddat för att lägga till fler 3D format längre fram om det finns ett intresse för det (=villighet att betala för utvecklingen).

Formatet presenterades under QGIS Open Day den 29 september och går att se i efterhand på YouTube.
Jag är imponerad av hur bra 3D faktiskt fungerar i QGIS och hur snabbt det gått sedan de första staplande stegen för några år sedan. När jag har tillgång till både ArcGIS Pro och QGIS så föredrar jag QGIS i så gott som samtliga fall som inte handlar om att redigera data i 3D. Att redigera data i 3D i ArcGIS Pro är bra om man ändå hanterar alla data i Esri format, men eftersom det är just formathanteringen som är min största invändning mot ArcGIS Pro, så finns det betydligt bättre mjukvaror för att redigera 3D objekt än ett rent GIS program.