Då var det dags att uppdatera min Windowsdator. Nej jag kommer inte att skaffa en ny dator, bara uppdatera den jag har och som inte används sådär väldigt ofta.
Jag avskyr när Microsoft vill bestämma hur och när datorn uppdateras så i den utsträckning jag har kunnat så har jag stängt ner automatiska uppdateringar, vilket jag nu behöver hantera…
När jag börjar skriva detta så har jag använt Lenovo mjukvara för att uppdatera Bios och drivrutiner, vilket kunde göras i ett steg (typ) med två omstarter av datorn.
Men nu börjar ”jakten” på nya versioner av program jag har installerat… För somliga, som QGIS, så räcker det att starta programmet för att få en indikation om att det finns en ny version.
I några fall så får du även en länk som antingen går till en webbsida eller direkt laddar ner installationsfilen, eller till och med hämtar och förbereder uppdateringen automatiskt. Fantastiskt…
Många program kräver däremot att den tidigare versionen avinstalleras först, men en del kan göra detta automatiskt. Detta gäller speciellt för mjukvaror där du inte förväntas (eller får) ha flera versioner installerade. Med QGIS så behöver man manuellt avinstallera alla versioner som man inte längre behöver. Du kan så klart använda OSGeo4W installer vilket kan underlätta en del, men om man använder stand alone installer (vilket är standard) så är det bara att börja jobba. Avinstallera, ladda ner (obs hitta rätt version), installera, testa…
Kan man göra detta med flera program samtidigt? Självklart inte… Men det är inget problem. Medan datorn jobbar så kan man börja leta efter nästa program som kanske har en ny version som man får leta efter och se om det går att uppdatera ”in place” eller om denna också måste avinstalleras först.
Ha inte för bråttom. Du behöver själv säkerställa att en pågående process är klar innan du påbörjar nästa.
Leta program, ska det uppdateras, finns det en nyare version, var kan man ladda ner den, hur görs installationen, eventuell avinstallation, installera, testa. Leta program, ska det uppdateras, …….
Vad som känns som en evighet senare är antagligen allt som ska uppdateras den senaste versionen.
På vilket sätt är då Linux bättre?
Det finns en samordnad programvaruhantering!
Det kan vara en program-butik (kan inte jämföras med Microsoft Store) med grafiskt gränssnitt. Eller så gör man uppdateringen via ett terminalkommando, men det blir allt mer sällan nödvändigt.
”Pling” – Det finns uppdateringar för ditt system… (olika distributioner fungerar lite annorlunda)
Och sedan kommer skillnaden mot Windows. Du själv väljer om och när du hämtar och uppdaterar! Det är heller inte enbart Windows komponenter, utan ALLA installerade program! Jag upprepar. Detta gäller samtliga på datorn installerade operativsystemkomponenter, drivrutiner och mjukvaror du själv installerat. Ett förbehåll är att programmen installerats genom programvaruhanteraren, vilket generellt är standard för alla Linux system.
Om du väljer att uppdatera genast, så betyder det heller inte att du kan gå och hämta en kopp kaffe för att datorn behöver arbeta. Du kan i de allra flesta fallen fortsätta att arbeta som vanligt. Uppdateringen görs i bakgrunden och i många fall så behöver datorn inte ens startas om. I en del fall kan till och med appar du för tillfället använder uppdateras i bakgrunden utan att du behöver stänga ner dessa. Nästa gång du startar programmet så är det den nya versionen.
Jag undviker att strula med Windows uppdateringar så mycket det går. Det betyder dock att jag då och då behöver avsätta en eller ett par timmar för att uppdatera systemet och de mjukvaror jag använder. Om det tar en eller flera timmar varierar, men det är helt klart så att det är smidigare med Linux.
Ja då är vi igång igen med att jämföra operativsystem för konsumentmarknaden. Tidigare har det för en neutral spelare som jag närmast liknat vid en slags pajkastning som inte direkt tillför en genomsnittlig datoranvändare något. De flesta fortsätter att göra sina datorval utifrån sin begränsade rationalitet som inte inrymmer just operativsystem, utan vad man vill använda sin dator till. Lustigt nog så är det samma namn på operativsystemen som för 30 år sedan som åter dyker upp. Men ett nytt operativsystem lite i kulisserna har dykt upp nämligen Chrome OS eller Chrome OS Flex. Jag tycker därför att det är på sin plats att nämna detta operativsystem även om det inte just nu i alla fall går att köra QGIS på det. Det går inte heller att köra systemet off-line, men eftersom de flesta av oss ändå behöver vara online för våra datorärenden så är det inte heller för många ett starkt argument emot. Här nedan kommer några länkar om Chrome OS / Chrome OS Flex ifrån PC-tidningen:
https://pctidningen.se/dator/barbar-dator/chromebook/nu-kan-du-anvanda-datorn-som-chromebook
https://pctidningen.se/dator/barbar-dator/chromebook/har-ar-3-goda-skal-att-kopa-en-chromebook-och-nagra-skal-att-lata-bli
https://pctidningen.se/dator/barbar-dator/chromebook/vad-ar-en-chromebook
https://cloud.google.com/blog/products/chrome-enterprise/chromeos-flex-ready-to-scale-to-pcs-and-macs
https://chromeos.google/products/chromeos-flex/
https://test.pctidningen.se/test/dator/asus/asus-chromebook-plus-cx3402cba/
och lite om Ubuntu Linux i samma tidskrift: https://pctidningen.se/dator/sa-far-du-ubuntu-pa-datorn-i-stallet-for-windows?utm_source=crm&utm_medium=email&utm_content=667264_8&utm_campaign=
Du vet att Chrome OS är baserat på Linux?
Och ja, det är enkelt att hantera ett OS som Ubuntu eller Debian. Min nu 79 åriga mor gör uppdateringar själv på Ubuntu, och har även uppdaterat till en ny version. Hon körde truck på ett lager, där hon inte fick använda datorerna, eftersom MS Windows startade om varje gång hon använde systemet. Tom när en IT-tekniker satt vid hennes sida och tittade på. Så nej, hon är verkligen inte en hacker, men heller inte själv rädd för att trycka på Ja när operativsystemet frågar om hon vill uppdatera till senaste versionen av Ubuntu. Ja, jag satte mig ned med henne och förklarade vad uppdateraren gjorde och att det var OK att uppdatera programvara när den frågade.
Så ja, Debian (och Ubuntu, eftersom det är byggt på Debian) är så enkel att hantera. Och nu börjar även spel bli användbara. MEN ja, om man måste använda MS Windows, så är lösningen att använda webb-versionen. Annars fungerar LibreOffice lika bra.