Jag tänkte gå igenom de lageregenskaper som finns i QGIS för vanliga vektorlager.
Till att börja med så använder jag Svenska som GUI språk, och har du Engelska inställt i ditt operativsystem så kan du ändra till Svenska i QGIS under ”Settings”/”Options”/”Locale”.
Jag använder QGIS 2.0.1 Dufour och de data jag i huvudsak nyttjar är hämtade från OpenStreetMap och om du vill kan du ladda hem mina filer här: roads, places, natural.
När man högerklickar på ett lager och väljer ”Egenskaper”, eller dubbelklickar på lagret… eller markerar ett lager och väljer menyn ”Lager” – ”Egenskaper”, så får man upp ett fönster med lageregenskaper.
I det här inlägget tänkte jag gå igenom ”fliken” allmänt.
Under Allmänt kan man ändra inställningar för ”Lagerinformation”, ”Koordinaternas referenssystem”, ”Skalberoende synlighet” och ”Objekturval”.
Varje område kan döljas (bilden ovan) eller expanderas efter behov genom att klicka på pilen till vänster om rubriken.
Under Lagerinformation så kan man ändra lagernamn och därmed vad som visas i lagerlistan och legender när man skriver ut kartor. Detta är praktiskt då filerna i sig kan ha ganska intetsägande och kryptiska namn.
I fältet Lagerkälla så ser man sökvägen till filen eller om det är en databas eller OGC-tjänst så visas här sökvägen till dessa data.
När det gäller ”Datakällans kodning” så fick jag nyligen en fråga om denna som inte är helt enkel att besvara, för här är det lite krångligt. I princip kan vi säga att QGIS kan tolka data med olika teckenkodstabeller och det är här man bestämmer vilken teckenkodstabell som skall användas. För shapefiler så är standarden ISO-8859-1, men ofta så används UTF-8 för att täcka in flera olika teckenuppsättningar. Om du får en massa konstiga tecken i attributtabellen eller vid dina etiketter så är det här du skall ändra. Om det är svenska tecken som inte fungerar så prova med UTF-8, Latin-1, ISO-8859-1 eller Windows-1251… Man bör av olika skäl undvika att ha ”System” inställt här, då det inte är en kodning i sig, utan kan ställa till med problem om man skall flytta data till andra datorer.
”Koordinaternas referenssystem” anger vilket koordinatsystem som objekten i filen/databasen/tjänsten är lagrat i. Det här är viktigt för att data skall ritas ut på rätt plats. Normalt är det här inget problem men ibland så är det inte angivet i filerna vilket system som använts. QGIS antar att det är WGS-84 om det inte finns något angivet i filen, och det är här man ändrar om det visar sig vara fel. Normala system i Sverige är förutom WGS-84, SWEREF-99, som i stort överensstämmer med WGS-84. Om det är många siffror i koordinaterna (heltalsdelen) så är det ett ”projicerat” koordinatsystem, och det vanliga då är SWEREF-99TM för svenska data eller någon UTM zon för internationella data. Läs mer om projektioner på Lantmäteriets hemsida.
Om man hanterar mycket stora shapefiler så kan det underlätta att bygga ett rumsligt index (spatialt index). I praktiken så skapas det då en qix-fil som ”indexerar” alla data för att det skall gå snabbare att hitta och söka bland dessa. Om det är en databaskälla eller OGC-tjänst så hanteras denna typ av index där, och det går därför inte att bygga ett lokalt rumsligt index.
Programmet håller koll på vilken utsträckning data har och därmed vad som händer när man exempelvis klickar på ”Zooma till lagrets utbredning”. Ibland så händer det att data uppdateras, exempelvis i en databas, medan man håller på och då kanske inte denna information uppdateras automatiskt. Då kan det vara bra att kunna göra detta uppdatering manuellt. Men i praktiken så kommer du inte att märka så mycket när du klickar på den här knappen.
Om man vill ha flera olika data som representerar samma sak, exempelvis vägar, fast i olika skalor så skall man använda ”Skalberoende synlighet”. Det kan även vara data som är så detaljerat att det inte är användbart i vissa skalor, eller bara tar lång tid att rita ut. Genom att ange ett intervall här så kommer lagret bara att visas när skalan ligger inom intervallet. Knapparna ”Nuvarande” kopierar den aktuella skalan till fältet.
”Objekturval” gör det möjligt att filtrera data på olika attribut (endast objekt med ”type” motorway visas) och därmed ta bort vissa data. För detta ändamål använder man sig av frågebyggaren. Det går att kombinera urvalet med flera attribut och typer av urval, varför inte bara visa vägar med hastighetsgräns mindre än eller lika med 30 km/h som är enkelriktade? Till skillnad från verktyget ”Välj objekt med uttryck” så sker här en komplett filtrering och data som inte passar urvalet läses helt enkelt inte in i QGIS.
Nästa inlägg handlar om ”Stil”, något som jag tycker är något av de viktigaste med att göra kartor. Utan stil är man ”bara” en ingenjör. Vi ses nästa gång.