Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

QGIS 2.0 och PostGis

Posted on 2013-10-17

Det här handlar inte om PostGis i sig, utan hur man från QGIS kan ”ladda upp” data till en geodatabas på en server och sedan använda dessa precis som andra geodata. Skillnaden blir att data hanteras centralt och med alla fördelar en databas för med sig.

Förutsättningen är således att du har en PostGIS databas med användarkonto som får skapa och redigera tabeller. Om inte så kan du läsa i tidigare inlägg hur du exempelvis installerar en server med Open Geo Suite.

Oavsett om du skall skapa en ny tom tabell eller överföra befintliga data ifrån filer så måste QGIS först koppla upp sig mot geodatabasen.

Skärmbild från 2013-10-13 11:33:01

Om du varit ansluten till databasen tidigare så kommer QGIS ihåg det och du kan hoppa över detta steg. För att ansluta till en databas klickar du på ”Lägg till PostGis lager” i hantera lager verktygsfältet. Klicka på Ny och fyll i anslutningsdetaljer. Testa anslutningen och klicka på OK. Du behöver inte lägga till några data men klicka på ”Anslut” för att se att allt fungerar och därefter kan du stänga fönstret.

För att hantera databaser använder man tillägget DB Manager, som aktiveras i ”Hantera och Installera Insticksprogram…”.

Skärmbild från 2013-10-13 12:20:13

Det behövs även lite data och jag väljer att använda Svenska Kyrkor från Riksantikvarieämbetet via Geodataportalen.se (INSPIRE). Vill du skapa en ny tabell så är det bara att skapa en ny tom shapefil med de attribut du önskar.

Skärmbild från 2013-10-13 11:50:33

I DB Manager så markerar man den nyss anslutna PostGis databasen och klickar på ”Importera Lager/Fil” sedan fyller man i detaljer om lagret man vill ladda upp. Jag skapar en ny tabell och döper den genom att manuellt skriva in tabellnamnet. Under inställningar kan man göra en del anpassningar. I mitt fall så vet jag att data är lagrat i SWEREF 99TM och det vill jag ha kvar, så jag behöver inte definiera käll- eller målsystem för SRID men däremot så vet jag att det är ISO-8859-1 som teckenkodning så det ställer jag in för att det inte skall bli några problem när data läggs till senare med å, ä och ö.

När man är nöjd är det bara att klicka på ”OK” och vänta. Är det ett stort dataset kan det ta ett tag.

När allt är klart kan man använda DB Manager för att dra-och-släppa data i QGIS, eller lägga till data på vanligt sätt genom att klicka på ”Lägg till PostGis lager”.

Skärmbild från 2013-10-13 12:02:58

Just kyrkolagret har ett attribut med hyperlänk till en hemsida med mer information så det kan man använda i lageregenskaperna (Kommandon) för att göra det möjligt att klicka på en kyrka och få upp hemsidan från Riksantikvarieämbetet för den kyrkan och mer information. Mer om lageregenskaper och ”stil” och ”etiketter” kan du läsa om i förra veckans inlägg (QGIS Lageregenskaper del 1 – 5). Det går exempelvis utmärkt att spara lagerstilar i samma databas som man sparar sitt data och göra dessa till standard för data.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com