Många webbkartor använder så kallade raster tiles med en katalogstruktur där filerna lagras i en ”zoom” katalog och sedan i en ”kolumn” katalog. Filerna är sedan döpta i radnummer-ordning ( http://URL/{z}/{x}/{y}.png ).
I QGIS så finns det plugin som löser att använda denna typ av kartor i bakgrunden, exempelvis OpenLayers plugin. Från och med QGIS 2.18 så är det dock inte säkert att det behövs några plugin…
I QGIS 2.18 så finns nämligen stöd för så kallade XYZ-tiles.
Bland datakällorna så kan man högerklicka på ”Tile Server (XYZ)” och välja ”New Connection…” (hmm, han vi inte översätta detta…).
Det är en ny funktion och det är inte helt perfekt ”felhantering” av slarvigt skrivna sökvägar. Var noga med exempelvis onödiga mellanrum och liknande.
Nästa dialogruta bestämmer namnet på lagret i listan med datakällor. Ett tips är att vara noggrann då det tyvärr inte går att redigera gjorda inmatningar om något blir fel eller för att rätta ett enkelt misstag.
För att sedan lägga till lagret är det bara att dubbelklicka eller ”klick-dra” lagret till kartan.
Avslutning
Nu kommer inte alla lager från exempelvis OpenLayers plugin att fungera att använda på detta sätt. Det har bland annat att göra med att för några tjänster (exempelvis Lantmäteriets) så krävs det API nycklar och ”tokens”. Hittar du däremot en webbkarta som du vill kunna använda så är det ganska enkelt att söka i sidans källkod efter ”{z]”, ”{y}.png” eller motsvarande. Om du får träff så kan du sannolikt anpassa adressen för QGIS.
Jag har noterat att en del adresser har ”$” framför ”{x}” eller de andra bokstäverna. Dessa har jag endast fått att fungera om jag tar bort ”$” tecknet.
Exempel (som kan fungera):
Stamen Toner: http://tile.stamen.com/toner/{z}/{x}/{y}.png
Stamen Terräng: http://tile.stamen.com/terrain/{z}/{x}/{y}.jpg
Stamen Watercolor: http://tile.stamen.com/watercolor/{z}/{x}/{y}.jpg
Open Street Map: http://a.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.pngOpen Cycle Map: http://a.tile.opencyclemap.org/cycle/{z}/{x}/{y}.png
CartoDB Positron: http://a.basemaps.cartocdn.com/light_all/{z}/{x}/{y}.png
CartoDB Dark Matter: http://a.basemaps.cartocdn.com/dark_all/{z}/{x}/{y}.png
I QGIS 2.16 och tidigare går det utmärkt att läsa in raster tiles från t ex friluftskartan eller flygfoton från hitta.se eller eniro. Funkar detta med denna nya funktion månntro?
Man undrar ju också varför det talas så lite om detta sätt att få in svenska bakgrundskartor i QGIS: hitta.se är ju betydligt mer detaljerad än lantmäteriets wms-tjänst.
Jag blir lite nyfiken på hur du gör för att få in kartor från hitta och eniro i QGIS?
Nästa hinder kan vara licenser och begränsningar i deras visningstjänster. Jag har inte kontrollerat om man får använda materialet i QGIS, men om de nu har öppna API som gör det enkelt att lägga till dessa data så kan det vara värt att kolla upp.
Jag vill minnas att jag aldrig fick Openlayers eller andra liknande plugins att funka med hitta.se. Istället gjorde jag en .xml-fil som jag läser in som rasterlager. I filen använder jag mig av GDAL_WMS-funktionen. Enda nackdelen är att projektionen behöver sättas till 3857 dvs WGS84.
För mig har detta varit mycket fördelaktigt eftersom jag har behövt en mer detaljerad karta än lantmäteriets wms.
Kan tänka mig att man på hitta och eniro inte är jätteförtjusta i att deras tiles används på detta sätt…