Alla kommuner använder sig av plankartor! När det är dags för nya områden eller ombyggnation, så upprättas dessa planer. Planerna är inte enbart kartor, utan även information om området, risker och förutsättningar etc. Här fokuserar jag dock bara på kartorna, och vad jag kan göra om dessa planer inte direkt kan öppnas i QGIS.
Jag kommer att ta Eksjö som exempel. Här upprättar man plankartor i referenssystemet SWEREF99 15 00 (EPSG 3009). Planer publiceras dessutom på hemsidan såväl för projekterade områden, som för planer som vunnit laga kraft.
Dessa plankartor är i PDF format, vilket gör att de inte går att läsa direkt i QGIS, men man har varit vänlig nog att ange koordinater på planerna så då kan man själv georeferera dessa.
I QGIS börjar man lämpligen med någon form av grundkarta. Det kan vara en WMTS tjänst, eller ännu bättre en vektorkarta. Sedan zoomar man in sig på det intressanta området och öppnar georefereraren (i rastermenyn).
I georefereraren, som i princip är ett separat program, öppnar man sedan sin plankarta. Sedan letar man reda på koordinatreferenserna och zoomar in så mycket man kan och klickar ut en punkt mitt i referenskrysset. Därefter så fyller man i de angivna koordinaterna i formuläret och trycker OK. Detta upprepar man minst två gånger, beroende på vilken typ av transformation man väljer.
För den här typen av projicerade plankartor så räcker det i princip med en linjär transformering, vilket endast kräver två referenspunkter. Se bara till att dessa punkter befinner sig på olika delar av kartan.
I inställningarna så skall man även välja vilket koordinatsystem som skall användas, vilket i mitt fall är SWEREF99 15 00 (EPSG3009).
Om man refererar en rasterbild så kan det i bland räcka att endast skapa ”world filen”, men jag brukar göra om kartan till GeoTiff.
Om man vill kan man även generera en rapport, som kan vara bra att ha speciellt vid lite mer komplicerade georefereringar.
Som standard läser programmet in den färdiga kartan i QGIS när allt är klart. Själva georefereringen utförs när man klickar på den gröna play-knappen.
I bilden ovan har jag gjort den vita bakgrunden i plankartorna transparent (satt ”ogenomskinligheten” eller opaciteten till 0% som det kanske kommer att heta i QGIS 3.0). Här kan man välja att göra på andra sätt också beroende på vilket syfte man har. Det går exempelvis att klippa rasterlagren så att endast de intressanta områdena är med, om man nu tycker att det är det bästa.
Hur som helst. Med den här metoden så kan man snabbt placera in plankartorna i ett sammanhang tillsammans med andra plankartor, eller egna data. Om man är lite försiktig så kan man även använda open layers data från någon webbtjänst för att exempelvis jämföra med flygfoton från Google (eller motsvarande).
Så, även om nu kommunen inte visar plankartor i en webbkarta, eller ens som färdiga GIS filer, så kan man använda de plankartor som publiceras i QGIS. Så länge det åtminstone finns koordinatreferenser angivna på dessa.
Saknas det koordinater så kan man ange dessa mot en befintlig karta i QGIS, men var speciellt försiktig med WMTS tjänster baserade på Open Layers plug-in, då dessa lager förvrängs om man zoomar in för mycket. Det brukar dessutom bara gå att hantera dessa i EPSG3857 (Pseudo Mercator), så se även upp när du georefererar dina kartor så att rätt koordinatsystem är angivet.
Vad skall man då använda detta till? Spelar det någon roll! Det är kul att jobba med QGIS, och om kommunen inte lägger ut kartor som går att meranvända, så kan jag ju ändå fixa det själv.
(Fotnot: Kommunens handlingar på hemsidan är allmänna och offentliga, men jag har ändå inte riktigt klart för mig hur jag i min tur får använda dessa plankartor. Det finns inget angivet på hemsidan om att kartan exempelvis fortfarande har någon form av upphovsrätt. Får jag använda dessa plankartor för att uppdatera Open Street Map? Magkänslan säger ”ja”, men jag är inte säker.)
Hejsan och tack igen för webbens i särklass mest lärorika och spännande blogg!
Tänkte bara flika in att det finns ett fantastiskt plug-in som heter ”Freehand Raster Georeferencer”.
I det laddar man in sin pdf, jpg or what not och sedan stretchar, roterar och passar man in sin bild i kartan.
Varför inte först georeffa som i ditt exempel och sedan fine tunea i Freehand..?
(Sedan om man tycker det är kul finns ju ”Magic Wand” som fungerar lite som ”select by colour” i div ritprogram. Den skapar en polygon på de områden i pdf:en man klickar på. Rätt smidigt vid rätt tillfälle)
Ha en skön torsdag!
/Sur