Det är ett tag sedan jag senast skrev något om GeoNode. Det var inför lanseringen av version 3 och lite om nyheterna där. Nu har version 2 gått till historien och arbetet med version 3 är ganska moget och man har även påbörjat planering för version 4.
GeoNode är en ”CMS”, eller ”Content Management System” för geografisk information. Det är en server med flera tjänster för att hantera och publicera geografiska data och karttjänster, men även en hel del andra dokument och tjänster också.
Inom många områden, inte minst statlig (gov) verksamhet så växer användning av öppen källkod och servertjänster som GeoNode och liknande med kraven på ”öppenhet” och öppna format. ”Stängda” tjänster och format blir mer och mer en stoppsignal för att etablera nya tjänster framför allt on-line. Med andra ord så kommer sannolikt stödet för GeoNode och liknande att bli bättre och bättre, ju fler myndigheter runt om i världen som väljer att byta från proprietära serversystem till tjänster som bygger på öppen källkod.
GeoNode ”ägs” av OSGeo.org och publiceras som öppen källkod med GPL licens. Det går att deployera GeoNode via exempelvis Docker, men om man bara vill testa så kan man göra det med OSGeo Live-DVD. Det går även att installera på exempelvis en Linuxserver lokalt eller med valfri molntjänst.
Via geonode.org så kan man även titta på aktuella DEMO versioner för såväl nu aktuell version (3.3.1) och utvecklingsversionen (4.0 Alpha).

GeoNode är en tjänst som använder Django och Python för att erbjuda ett komplett gränssnitt via en webbläsare. Det finns även OGC gränssnitt för att direkt ansluta till tjänsterna från en GIS klient.
I grunden finns det en databas som är PostgreSQL/PostGIS som standard, men det går att konfigurera andra alternativ också. På detta ligger det exempelvis ”cache” tjänster för att snabbare kunna leverera tjänster som WMS som bygger på stilsatta vektordata.
En nyhet i version 3.3 är att det via WPS går att ladda ner uppladdade data i GeoPackage format (bygger på WMS Download Process).
I gränssnittet (webb) så finns det massor med finesser och nyheter. Stilsättning av vektordata har fått en rejäl ansiktslyftning och det är betydligt enklare att skapa en stil för uppladdade vektordata direkt i webbläsaren i samband med publicering.

Men det är bara en liten del av alla förenklingar och förbättringar.

Det finns även ”appar” på samma sätt som Esri använder i sin Enterprise Server med ”Stories” (ovan) och ”Dashboards” (nedan).

I dessa två ”appar” kan man bygga gränssnitt och publicera dessa som tjänster direkt i webbgränssnittet i GeoNode.
Det är inte bara nyheter i 3.3, utan det är även en del som försvunnit. Exempelvis har man tagit bort stödet för QGIS Server från kärnan eftersom det inte var någon som underhöll den koden. Det är även en del annat som också tagits bort av liknande anledningar. Det finns dock ett väldigt utbyggbart API som bygger på REST där det går att ”plugga in” i stort sett vilken kod man vill. Målet med version 4 är att helt separera gränssnittet från koden så att det går att hantera all funktionalitet 100% via REST. Detta kommer göra det möjligt att bygga och helt integrera GeoNode i exempelvis QGIS.
Även om stödet för QGIS Server som backend tagits bort, så är stödet för QGIS Desktop borta. Det finns fortfarande ett inbyggt stöd för att koppla upp mot GeoNode som en datakälla, och det finns ett nyutvecklat plugin för mer avancerad uppkoppling mot GeoNode utvecklat av Kartoza. När detta skrivs så går det inte att använda både de inbyggda funktionerna och funktioner från tillägget, så om du installerar tillägget så försvinner gruppen för GeoNode från browsern.
Kartoza kommer även att utveckla detta plugin för kommande funktioner med version 4 tillsammans med utvecklarna av GeoNode (GeoSolutions). Meningen är att funktionerna skall vara helt integrerade i QGIS och exempelvis kunna ändra stil på ett lager och ladda upp denna stil till servern. GeoNode använder SLD som standard för stilsättning så det går inte att använda hur komplicerade QGIS stilar som helst, men för enkla stilar så fungerar det helt sömlöst.
Det går även att skapa och ladda upp data till GeoNode direkt från tillägget i QGIS. I takt med att version 4 utvecklas så kommer även tillägget för QGIS att göra det. För närvarande är det lite ”skakigt”, men det kommer förhoppningsvis att bli mer och mer stabilt när vi närmar oss en formell release av GeoNode 4. När detta kommer att ske har jag däremot ingen aning om.