För 3D printning så använder jag FreeCAD. Det har jag gjort länge, då alternativen för CAD på Linux varit ganska begränsade. FreeCAD har haft ganska många begränsningar och problem som gjort att jag inte pratat speciellt mycket om FreeCAD i andra sammanhang, och rekommendationen har varit att titta på andra alternativ om man kan.
Nu är version 1.0 av FreeCAD på väg ut, och med denna version så är många av buggarna och andra brister åtgärdade. Det kommer nu att vara betygligt enklare att rekommendera FreeCAD i många sammanhang som en bra startpunkt för parametrisk CAD ritning.
Fördelen att använda FreeCAD i exempelvis utbildning är att elever inte är begränsade till den ”elev-licens” de får tillgång till under utbildningen, utan kan fortsätta använda det CAD de är utbildade på helt obegränsat. Beroende på omfattningen av utbildningen så kan det sedan vara så att FreeCAD ändå inte är lämligt, men många av de hinder för detta jag upplevt tidigare är i och med 1.0 i stort eliminerade.
FreeCAD är anpassningsbart och det finns en del saker jag brukar göra efter installation, och med version 1.0 så finns fler möjligheter till anpassning. I denna artikel så listar jag några av dessa åtgärder så att det blir lättare att göra om samma inställningar nästa gång jag installerar om FreeCAD.
Under menyn Redigera finns dialogrutan för Alternativ.
Det första tipset är att faktiskt gå igenom alla avsnitten i inställningarna och göra de anpassningar som man vill göra. Det är inget fel på standard, men personliga anpassningar kan göra arbetet enklare och snabbare. Det finns även standardinställningar för namn, licens med mera som kan vara bra att fylla i.
- Navigeringsmetod – (Fönster – Navigering – 3D Navigering) Jag ställer in detta som Blender så jag har samma sätt att hantera 3D vy i de 3D program jag brukar använda. Det går att växla metod även i huvudgränssnittet nere till höger.
- Gränssnitt (Allmänt – Tema) Det går att ändra färger i gränssnittet precis som man vill, och i version 1.0 finns även mörkt och ljust tema som ändrar många inställningar samtidigt. Ändra efter önskemål. Mina ögon trivs bättre med ljus bakgrund så det väljer jag.
- Ikonstorlek (Allmänt – Storlek verktygsfältsikoner) Även i detta fall trivs mina ögon med lite större ikoner.
- Markera tolerans – (Markering – Välj radie) gör det lättare att klicka på brytpunkter m.m. på högupplösta skärmar. Jag väljer 16pt.
- Brytpunktstorlek – (3D vy – Markörstorlek) När man jobbar med skisser så behöver man ofta markera brytpunkter. Dessa är väldigt små i mitt tycke så jag gör dem betydligt större, 15px.
- Workbenches – (Tillgängliga arbetsbänkar) Här släcker jag alla jag normalt inte använder. Jag ställer dessutom in att visa dem som en ”TabBar” i stället för ”ComboBox”.
- Skissritning mått – (Skissare – Fönster – Texkenstorlek) Ändra teckenstorlek till något mycket större och lättare att se på en högupplöst skärm. Jag använder upp till 32px.
- Linjetjocklekar – (Skissare – Utseende) Linjer är inte lika känsliga när det gäller tjocklek, men det blir tydligare om man gör dem lite bredare.
- Standardfärg och lite transparens på nya objekt kan också ställas in (Part – Shape Appearance).
- Flytta verktygspaneler och gör dem transparenta (F4, shift + F4).
Alla inställningarna ändrar inte utseendet omedelbart, utan kräver en omstart av programmet. Det finns sedan så många inställningar att det är lätt att gå vilse. När jag skrev detta så testade jag massor och allt jag ändrat är inte dokumenterat. Några inställningar som påverkar 3D vyn verkar också göra hanteringen lite långsammare så man behöver testa lite i taget. FreeCAD är ju ett 3D program och det lönar sig att ha ett ”hyffsat” grafikkort. Min lilla laptop får kämpa ibland när det gäller 3D.
FreeCAD 1.0 kommer att vara ett mycket stort kliv framåt jämfört med version 0.21. Om det räcker för att etablera FreeCAD som ett hållbart alternativ till Fusion360 och liknande får tiden utvisa.
Trevligt och hamna här och läsa några äkta svenska, färska rader i Freecad!
Jag har med stor glädje och frustration plågat mig igenom Freecads utveckling. Det har haft stor potential från början och den verkar hålla sig där, även om jag ser det som uppenbart att det finns krafter i detta som bromsar. De enklaste paralleller för detta är att det finns open source som ligger år före i samma härad.
* Det jag ser som fundamentalt i programvara som denna är att man kan lämna iväg ritningar för tillverkning helt lagligt. Den har även från första stund en ärlig möjlighet att arbeta fristående, stand alone och enbart ha envägskommunikation till man själv avgör annan spridning.
Kommersiellt avgudar jag Solidworks (Dassault) som för min del har varit ett av alla cad-program jag har arbetserfarenhet av.Jag kallar det barnprogram eftersom man kan lägga kraften på att just vara konstruktör och inte behöva lägga brottas med själva programvaran.
Tyvärr har jag brottats med autodesk olika sviter och det är beklagligt att sätta högutbildade med sådana verktyg.
Mvh!
Behöver/bör man avinstallera 0.21 innan man installerar 1.0?