I detta inlägg tänkte jag lite snabbt dokumentera hur man går till väga för att lägga till Lantmäteriets tjänster för kartvisning av öppna data i QGIS.
Det första du behöver är ett konto med användarnamn och lösenord. Detta skapar du på Lantmäteriets webbsida (klicka på bilden ovan).
Alla tjänster som går att använda består av en url-länk som också finns på Lantmäteriets sidor.
På sidan (länk) så finns det länkar till de olika tjänsterna till vänster. Välj den tjänst du är intresserad av. Längre ner på varje sida finns det en url-länk som du ska kopiera. Högerklicka och kopiera länken.
Högerklicka på WMS/WMTS i Browser och lägg till en ny resurs. I formuläret ger du tjänsten ett lämpligt namn och klistrar in url-länken. På Basic fliken fyller du i användarnamn och eventuellt även lösenordet. Om du inte fyller i lösenordet så kommer du att få ange det varje gång du lägger till lagret, men det kan vara det säkrare alternativet om du tänker dela projektet med andra. Om lösenordet sparas så kommer nämligen alla som öppnar projekten med kartan att ha tillgång till ”dina” inloggningsuppgifter.
Du kan också använda QGIS konfiguration för autentisering som är mycket säkrare. Då skyddas användarnamn och lösenord i en krypterad fil och endast ett referensnamn används för att koppla till poster i databasen. Så länge alla använder samma referensnamn så kommer data att visas, men den som inte känner till referensnamnet, eller har användarnamn och lösenord, kommer inte att kunna använda kartan.
De olika tjänsterna kan ha flera olika lager, i olika CRS tillgängliga. Expandera bara WMS/WMTS gruppen och lägg till de data du önskar precis som vanligt.
Det kan vara intressant att känna till att historiska ortofoton numera även inkluderar relativt nya ortofoton, om man nu kan kalla 20 år relativt nytt.
Samtliga tjänster är WMS, vilket är för-renderade rasterbilder som fungerar bäst för specifika skalor. De är heller inte speciellt lämpligt för utskrifter med någon högre kvalité. Lantmäteriet har tjänster med vektor-tiles, men inte som öppna data. Vill man skriva ut kartor så blir det till att ladda ner vektordata i stället, om man inte skaffar ett avtal med Lantmäteriet för de tjänster man önskar.