En portal dit det går att ”publicera” geodatatjänster på ett enkelt och smidigt sätt, som dessutom gör dessa data och tjänster sökbara för den som letar efter dem. Det är vad GeoNode är.
Du kan se ett exempel på hur GeoNode används framgångsrikt på World Food Programme.
Jag har skrivit om GeoNode tidigare här på bloggen, men nu finns det en ny version ute sedan April i år, så jag tänkte testa lite igen. Installationen görs på en ren Ubuntu Server (12.04 LTS). Version 2.0 av GeoNode stödjer bara 12.04 och det är först när 2.1 släpps som det går att köra på 14.04.
Tidigare erfarenheter säger att man inte skall blanda för mycket andra funktioner på den server som man vill köra GeoNode på och äldre versioner har exempelvis krävt nedgradering av Pythonversionen, men genom att använda 12.04LTS så hoppas jag slippa den typen av problem.
sudo apt-get install python-software-properties
sudo add-apt-repository ppa:geonode/release
sudo apt-get update
sudo apt-get install geonode
Efter installationen (som kan ta ett tag) så behöver man ändra Ip-adressen i konfigurationen med ett kommando (ersätt 127.0.0.1 med serverns IP-adress) och skapa en superanvändare till portalen.
sudo geonode-updateip 127.0.0.1
sudo geonode createsuperuser
Sedan är det bara att öppna en webbläsare och skriva in addressen till servern (http://server-IP).
Detta är vyn som möter besökare och för att kunna göra mer än bara titta på och söka bland lager och kartor så måste man logga in. Klicka på ”Sign in” och använd den superanvändare som skapades tidigare.
Det tog ett tag för mig att hitta profilinställningarna och administratörsgränssnittet, så om du vill lägga till användare eller göra andra inställningar så klickar du på ditt användarnamn och väljer från den meny som visas.
När man är inloggad så är det enkelt att dels skapa rena kartor över ett visst område och dels ladda upp lager i vanliga filformat. Lager kan sedan användas i de kartor som skapas och man är inte begränsad till sina egna lager utan kan använda lager som andra laddat upp också.
Med lämpliga metadata så blir GeoNode en mycket bra portal för olika typer av karttjänster baserade på OpenLayers och GeoExplorer.
Uppladdade lager kan symbolsättas direkt i portalen och det går att redigera såväl metadata som övriga kommentarer om kartan.
Man kan styra hur lagret skall publiceras och vilka som skall kunna ta del av det eller de tjänster som man väljer att publicera från lagret. Med ett knapptryck så kan man även publicera lager som WMS tjänster om så önskas.
Dessa når man via http://GeoNode-IP/geoserver/ows?request=GetCapabilities.
Vill du även ansluta direkt till PostGIS från exempelvis QGIS så blir det till att trixa lite till.
Först så måste postgres.conf och pg_hba.conf redigeras så att de tillåter att man ansluter från en annan dator än lokalt. Läs mer om detta i gamla artiklar här på bloggen.
Sedan så måste man skapa en användare som man får logga in med på Postgresql Servern. Ersätt ”användarnamn” med det namn du vill använda, du kommer även att få ange ett lösenord.
sudo su - postgres
createuser -d -E -i -l -P -r -s användarnamn
exit
Det sista exit kommandot hoppar ur superuserläget.
Nu går det att ansluta med såväl PgAdminIII, som med QGIS direkt till databasen ”geonode” med detta användarnamn och lösenord. Det går även att använda OpenGeo Explorer och ansluta såväl till GeoServern som till GeoNode den vägen.
Jag vet inte riktigt vad som händer om man ändrar och redigerar för mycket direkt i databasen på det här sättet så det här sista steget får ni vara försiktiga med.
Jag har däremot testat att redigera i befintliga PostGIS-lager med QGIS och som bilden nedan visar så fungerar det utmärkt.
Tänk bara på att GeoServern cachar alla lager så för att se ändringar direkt så får man gå in och tömma cachen manuellt i administratörsgränssnittet för GeoServer (via profilmenyn). Är man bara inloggad i GeoNode som superanvändare så kommer man automatiskt in i gränssnittet för GeoServern. Cachen rensas under ”Tile Layers” och med länken ”Empty” för det aktuella lagret.
Jag tycker att det här var urkul att experimentera med och mycket snyggare och mer användbart än OpenGeo Suite. Båda består dock av i princip samma komponenter och en del sidor på nätet hävdar att OpenGeo Suite är baserat på GeoNode, men om detta vet jag inget.
Jag tror att det kommer att bli betydligt mycket mer GeoNode för mig framöver.