Jag har fått lite frågor om CartoDB och QGIS, men eftersom jag inte har någon direkt koll på vad CartoDB är så tänkte jag ta mig en närmare titt på fenomenet och dela med mig av vad jag hittar.
Först och främst, CartoDB är inte välgörenhet! Det är en kommersiell tjänst som vill tjäna pengar, och som så många andra så erbjuder de ett fritt alternativ, med där till hörande begränsningar.
Det är därför enkelt att prova själv utan att binda upp sig med kostnader, och vill man minska begränsningarna eller för den delen ta bort dem helt, så ser man till att uppgradera sitt abonnemang.
Jag väljer gratisalternativet som är begränsat till 50 Mb, vilket jag bedömer räcker mer än väl för att testa tjänsten mer än tillräckligt. Användarnamn, e-post och ett lösenord är allt som behövs för att registrera sig.
När allt är klart så kan man titta på en film för att komma igång, eller så laddar man upp sina data (som csv, shape, Excel, m.m.). Det finns även en möjlighet att ladda upp data via Dropbox om man skulle vilja det.
Jag laddar upp 3,3 Mb jordbävningsdata i CSV-format, vilket innebär knappt 8000 punktobjekt. Eftersom CartoDB inte kände igen något koordinatformat så valde jag helt enkelt att georeferera tabellen och peka ut vilka kolumner som innehåller X/Y-data.
I tabelläge så hanterar man data, och om man växlar till kartläge så skall förhoppningsvis tabellens data presenteras som i bilden ovan. Då skall vi se vad vi kan göra med detta.
Det går att välja bland flera olika bakgrundskartor och om dessa inte duger så kan man lägga till egna från tile-servrar, WMS, NASA eller MapBox.
Det går ganska enkelt att välja olika stilar för data och ändra färger etc för dessa. Olika stilar passar olika bra beroende på vilken typ av data man använder. I bilden ovan är det ett vanligt kluster där det är mängden punkter som visualiseras. Vill man ta med exempelvis jordbävningarnas magnitud så får man välja en annan stil.
I bilden nedan är det magnituden som styr symbolens storlek. Här har jag även lagt till en symbolbeskrivning, som också går att justera med några inställningar.
Det går även att skapa och i viss mån justera pop-up fönster vid symbolerna, vilket bilden nedan demonstrerar.
I bilden så demonstreras också några av de märkligheter som jag upplever när jag hanterar CartoDB. Det saknas tiles för många av lagren och ibland fastnar saker på olika platser i kartan. Detta kan bero på min dator och installation så vi får se om det hänger kvar senare.
Det går även att ”styla” den karta man gör för såväl Desktop som för Mobila enheter och förhandsgranska resultatet direkt i webbläsaren, smart. Det går att lägga till olika element i kartan som rubriker, annotationer eller bilder, och därmed ytterligare personligfiera kartan.
När man sedan är klar så kan man dela med sig av kartan på lite olika sätt. Så länge man håller sig under den gräns som gäller för det abonnemang man tecknat så kan man skapa hur många kartor som helst på detta sätt, och min karta är som sagt 3,3 Mb stor och då använder jag faktiskt väldigt lite av den data som finns i tabellen. Jag kan sannolikt halvera datamängden ganska enkelt.
Om CartoDB är något du fastnar för så räcker nog gratistjänsten ganska länge, men det är klart. Vill du skapa tjänster och hela tiden lägga till nya data, utan att ta bort de gamla, då kommer du snabbt att slå i taket.
Lite nackdelar då. Data måste laddas upp till CartoDB. Det går inte att hänvisa till data i en egen PostGIS databas exempelvis. Det går heller inte att lägga till egna WMS eller WFS lager, förutom som bakgrundskartor (inte WFS). Skall man av dessa skäl redigera data så får man antingen göra det på en lokal kopia som man sedan ersätter onlineversionen med, eller göra redigeringarna i tabellen i webbgränssnittet.
Vill du se min jordbävningskarta? Här är länken (om data ligger kvar): http://cdb.io/1AxW7Fb I denna version så verkar det inte saknas tiles, i alla fall inte vad jag kan se.
Kan jag dra några slutsatser då. Det kan vara lite tidigt för det, men jag försöker i alla fall. Om tillämpningen är den rätta så kan CartoDB vara väldigt användbart och snyggt. Du slipper att själv sätta upp servrar och fixa med script och motsvarande för att få till något som är lika avancerat. Däremot så är du begränsad av det som är möjligt att göra i systemet. Det finns ett insticksprogram i QGIS för att läsa lager från CartoDB, men jag vet inte om det går att göra så mycket mera. Det verkar som att tillägget hämtar tabellen och lägger den i en lokal SpatiaLite databs, och jag kan inte få till uppdateringar via QGIS exempelvis, men det kan vara jag som gör fel. CartoDB är inte för alla, och egentligen så får du inget som du inte kan göra själv med rätt verktyg och OpenSource, fast det är klart, då behövs lite kunskap också. Nej, CartoDB är absolut att rekommendera, så länge du är noga och kontrollerar att de behov du har tillgodoses. Att du kan skapa ett konto helt kostnadsfritt, där den enda begränsningen är datamängden är också en stor fördel när man vill prova lite.
Har man inte väldigt speciella krav så kan CartoDB, kanske i kombination med MapBox, vara ett vinnande koncept för att inkludera en karta med egna data på en webbsida.