Då har QGIS, med lite strul, varit ute i ungefär två veckor nu. De som var tidiga med installation kanske har börjat få en känsla för hur programmet verkar.
Själv har jag inte jobbat uttömmande med programmet, men tycker nog att man över lag lyckats väldigt bra med denna version.
Bland nyheterna så har jag varit inne och beskrivit några här på bloggen, och gett exempel på andra på YouTube:
Heat Map Renderer
Rasterbilds fyllning
CAD verktyg
CAD tools (Engelsk video)
Kolla även in övriga filmer om QGIS på YouTube.
I inläggen ovan tar jag även upp andra nyheter som prefix för sammanslagning, temporära minneslager, fäst (snappa) till allt, med mera. I listan med nyheter så är det dock flera saker jag inte tagit upp.
Bland nyheterna så är det en del som jag tycker är extra intressant:
Verktyget för mätning kan nu användas för att mäta i meter, även om projektionen är i grader. Tidigare så var det noga att hålla koll på projektion och koordinatsystem för att det skulle bli det resultat man önskade.
Det är fortfarande delar i QGIS där det är viktigt att hålla koll på detta och där det spelar roll hur du lagrar och presenterar data, men nu är det ett tillfälle mindre.
Det går nu att använda funktionen ”Uppdatera Markerade” för att ändra innehållet i celler via Fältkalkylatorverktyget.
Möjligheten finns även inne i själva Fältkalkylatorn genom att sätta ett kryss i en ruta, men det har gått att göra tidigare också.
Förenklingsverktyget är också förbättrat. Detta verktyg tog ett tag för mig att hitta då jag inte använt det tidigare. För dig som har samma problem som jag kan jag avslöja att verktyget finns i verktygsfältet ”Avancerad digitalisering”, ej att förväxla med panelen ”Avancerad digitalisering” som är CAD-verktygen.
I bilden ovan har jag ett lager med data i WGS84 och ett projekt i SWEREF99TM och genom att ange kartenheter så kan jag ange toleransen i meter. All förändring görs i realtid och med hjälp av texten så kan man snabbt hitta en balans för vad som kan vara en rimlig kompromiss mellan innehåll och datamängd. Detta är kanske speciellt intressant om man vill snabba upp lager i en webbkarta med GeoJSON data.
Att kunna skriva in en formel eller ett uttryck direkt i attributtabellen kan säkert vara användbart i många fall. Detta fungerar dock endast om man ställt in fältet på intervall i formulärets fältinställningar (lageregenskaper – fält).
Som standard så sätter QGIS alla fält till textinmatning, vilket alltså inte fungerar med den här funktionen.
Man har lovat att titta på om detta går att lösa i en kommande uppdatering. Fortsättning följer.
Att exportera och importera bokmärken är också en nyhet som kan vara användbar. Exempelvis i projektarbeten med nya kartor där man skall jobba med samma område. Eller för att ge nya användare ett startläge för att snabbt hitta till de vanligaste geografiska områdena.
Den exporterade filen är en vanlig xml-fil som går att öppna och redigera i en texteditor. Om man vill så skulle det inte vara så svårt att exempelvis generera innehållet i en sådan fil från en webbkarta med exempelvis javascript och Leaflet/OpenLayers.
Vill man skapa sig lite extra skärmutrymme när man arbetar med utskrifter så är det numera busenkelt. F11 visar fönstret i helskärm och TAB växlar synligheten på alla paneler. För att TAB skall fungera så skall man dock gjort kartlayouten aktiv först genom att klicka i den.
Om man jobbar med skript i frågebyggaren så är det nu möjligt att använda sig av kommentarer. Inled bara med ”–” så kommer resten av texten att ignoreras när man kör skriptet.
Det finns nu ännu flera egenskaper som går att styra med ”datadefinierad åsidosättning”. I bilden ovan så går det exempelvis att jobba med fyllnadsstil som kantstil och ihopslagningsstil. De övriga gick att styra tidigare men då fick man öppna upp ett extra fönster för dessa. Nu är det samma knapp som på många andra platser som indikerar att ”här kan man ha skoj”.
Vad tycker jag då om QGIS 2.8?
Jag tycker att det är lagom mycket nyheter och den nyhet som jag tycker ger mest värde för professionell användning är de avancerade digitalisingsverktygen, och då menar jag alltså de CAD-liknande verktygen i panelen Avancerad digitalisering och inget annat. Även om verktyget också är bra.
På område efter område så blir programmet bara mer och mer användbart och en verklig utmanare till exempelvis ArcGIS. I en del fall är QGIS bättre, i andra har man en bit kvar. Har man möjlighet så tycker jag absolut att det nu är motiverat att titta närmare på QGIS som alternativ till andra GIS programvaror.
Men visst finns det områden där jag fortfarande tycker att QGIS måste utvecklas för att det skall bli en total ersättare till ArcGIS för mig. Produktion av utskrifter är ett sådant område, där möjligheten att använda endast kilometersiffror i koordinatnätet är enormt viktig för mig. Ett annat område bland nyheterna i QGIS 2.8 där jag tycker man missat lite är i mitt favoritverktyg (CAD verktyget kallar jag det för enkelhets skull). Tänk om det funnits en funktion för att avsluta redigeringen av polygoner vinkelrät mot startpunkten…