Har du hört talas om PSI-direktivet?
(läs mer på http://www.psidatakollen.se/)
På länken ovan kan du kontrollera om din kommun eller offentliga organisation uppfyller de krav som ställs, men vad är det?
PSI handlar om offentliga data och att dessa skall vara tillgängliga i digital form för medborgarna. Det behöver inte innebära gratis och det behöver inte innebära all information. Information med sekretess omfattas således inte, och du kan vara tvungen att betala för dessa data om det exempelvis finns licenser eller restriktioner i övrigt förknippade med dessa data.
Detta är inget nytt påfund och redan 2010 gav direktivet upphov till en lag om nyttjande av handlingar från offentlig förvaltning.
För närvarande så listar man 151 (av 652) godkända kommuner m.fl. på PSI-datakollen. Denna siffra kanske kan tolkas lite högre då den baseras på strikta regler i en vägledning till myndigheter i frågan, och det finns sannolikt några som uppfyller direktivet (typ), fast inte genererar förväntade svar på strikta frågor.
För detta så krävs en webbsida med adress: http://organisation.domän/psidata.
I Eksjö kommun så finns ingen sådan sida (ovan), medan det gör det i Vetlanda (nedan).
Innehållet på sidan kan man dock ha synpunkter på. Det handlar ganska mycket om statistiska uppgifter från andra källor, ja faktiskt uteslutande om vad som finns lagrat i databasen http://kolada.se (Kommun och Landstingsdatabasen), där även Eksjö finns med. Att platsa på psi-datakollens lista är därför inte särskilt svårt, vilket får en att fundera på varför det inte är flera som lagt de 30 minuter det krävs (ungefär) för att skapa en motsvarande webbsida.
Hade jag själv fått bestämma så hade jag nog underkänt majoriteten av kommunerna i listan då dessa, likt Vetlanda, inte publicerar några egna kommundata utan enbart länkar till Kolada. Några undantag hittar jag dock vid en snabbkontroll, även om många av dessa har ett ofta begränsat utbud med data:
- Degerfors
- Falkenberg
- Göteborg
- Helsingborg
- Huddinge
- Hällefors
- Karlskrona
- Lindesberg
- Linköping (Extrapoäng)
- Luleå
- Skellefteå (gemensam med bl.a. Umeå)
- Stockholms stad
- Sundsvall
- Söderhamn (nåja)
- Umeå (gemensam med bl.a. Skellefteå
- Uppsala
- Örebro (Extrapoäng)
Vad skall man då ha för ingångsvärde för att platsa på min lista? Som grund så bör man ställa sig frågan: Lämnar jag ut dessa data över huvud taget om någon frågar efter det? Är svaret ”Ja” så bör man skyndsamt publicera dessa, så länge det inte finns hinder i form av sekretess eller annan lagstiftning.
Parkeringsplatser, daghem, protokoll, beslut, plankartor, väghållning, räddningstjänst, bibliotek, service… listan kan göras väldigt lång och det handlar självklart inte bara om geografisk information.
Funderar du på om din kommun/organisation testas på psi-datakollen? Då kan du kontrollera på http://www.psidatakollen.se/ej-godkanda-myndigheter/. Föresten, PSI-datakollen följer även de direktivet: http://www.psidatakollen.se/psidata/
[EDIT]
Helsingborg har nu publicerat ett API för att ladda hem flygfoton över staden. Läs mer på: https://oppna.helsingborg.se/api-for-flygfoton/
[EDIT igen]
I höst går det en kortare högskoleutbildning (på distans) där bland annat ett av ämnesområdena är PSI-direktivet. Kanske dags att skicka någon från Kommunen eller organisationen, eller just det, det går ju att sitta kvar på kontoret…
http://www.hig.se/4.12fae2dd1280959bf1c80002450.html?identifier=SBG306
https://www.geodata.se/sv/Vad/Kompetens/Utbildning/
Direkt till Anmälan: Klicka Här!