Förra veckan använde jag GPS kopplad till datorn för att få in positionen i realtid på kartan i QGIS. Nu sitter jag i huvudsak och jobbar på en stationär dator, så detta blir mindre användbart i praktiken.
Skall man använda GPS så får man antingen använda den stand-alone med waypoints och spårloggar, vilket innebär att attribut får samlas in på annat sätt, eller så får man hitta en mera mobil lösning.
Beroende på hur situationen ser ut så kan en vanlig bärbar dator vara en lösning. En ansluten GPS via USB ser till att QGIS kan uppdateras och att mottagaren kan användas för att skapa objekt i olika lager.
Ett annat alternativ är att använda tablets eller surfplattor, och företrädesvis sådana som dels har inbyggd GPS och dels kan installera QGIS.
QGIS passar utmärkt på Microsoft Surface, men denna saknar ännu så länge GPS (kommer kanske i höst), dessutom är MS Surface Pro väldigt dyra!. Android plattor kan ha GPS och det går att installera QGIS på dessa även om det är lite instabilt. Apple och iPad kan vi glömma! QGIS kommer nog aldrig att släppas till Apples mobila plattformar då licenserna för QGIS inte är acceptabla för App Store.
Jag saknar således den perfekta hårdvaran för att testa, och min Android platta (med lite för låg upplösning för QGIS) envisas hela tiden med att krascha när jag försöker.
Inlägget kommer därför att bli väldigt teoretiskt, men sitter du på en Surface och kör QGIS med GPS så får du gärna berätta om hur det fungerar.
Mitt syfte med att använda QGIS och inte någon ”lättare” app i exempelvis telefonen är egentligen att jag då kan jobba betydligt mera sömlöst mellan kontor och fält. En Surface Pro är ju till och med tänkt att kunna vara en ersättare till kontorsdatorn. Jag har dessutom några saker jag vill testa när det gäller insamling och QGIS, som jag återkommer till längre fram.
Att vara ute och samla in data tar tid. Att bearbeta informationen tar också tid. Om jag kan slippa att dessutom omvandla insamlad data och föra över denna mellan olika system så vore det desto bättre.
Genom att använda QGIS även mobilt så skulle många av problemen man behöver lösa helt elimineras.
Tills vidare så blir det nog ändå mest praktiskt att använda ett annat alternativ än QGIS för fältinsamlingen, åtminstone om jag är till fots. Kan jag ha en laptop i ett fordon monterad på ett säkert och användarvänligt sätt, och om det går att komma så nära mina objekt att en blåtandsgps räcker för att märka ut positionerna, så kan det vara tillräckligt, men jag vill nog kunna kontrollera QGIS när jag är vid GPS-mottagaren så, riktigt rörligt blir det inte.
Hmm, i och för sig så går det att köra Linux Desktop på en Raspberry Pi 2. Till den kan jag även koppla GPS med flera tillbehör. Det finns även små tryckkänsliga skärmar om man inte vill använda en vanlig skärm. Denna går ju att strömförsörja med enkla medel också. Kanske skulle ta och titta lite på Raspberry Pi 2 med GPS här näst…
Hej! Jag läser din blogg regelbundet, och går igenom gamla inlägg för att få koll på QGIS. Så här kommer en kommentar på en nästan 2 år gammal post.
Har du testat QField för datainsamling? OpenGIS.ch har utvecklat det som en mobilapp. Jag har inte fått det att funka än men har heller inte försökt mer än nån timma. Jag m fl skulle uppskatta en test av QField i bloggen!
QField fungerar ok (, men är byggt för lite större skärmar än en mobiltelefon. 7″ eller ännu hellre 10″ fungerar bäst och helst i hög upplösning. Därför kan insamling med ODK (https://geosupportsystem.wordpress.com/2017/05/23/samla-in-data-i-falt-med-odk/) vara att föredra om man i förväg vet vad man skall samla in.