När jag höll på med GPS och Raspberry Pi så fanns det i gpsd (se förra veckan) något som hette ”Grid Square”. Till att börja med tänkte jag inte så mycket på det, men sedan dök det upp i programmet xgps under namnet ”Maidenhead Grid Square”, och då blev jag lite nyfiken.
Systemet startade i just Maidenhead i England 1980 av en grupp radioamatörer, som ett system för att skapa grova positioner, eller koordinater, som var enkla att sända över radio och som morse kod.
Men vad är det då?
Jo, det är ett system med bokstäver och siffror där tecknen omväxlande anger longitud och latitud enligt en indelning i rutor som täcker in hela jorden.
Bild från Wikipedia
Det inledande rutnätet delar jorden i 20° sektorer från väst till öst, och i 10° från syd till norr, med bokstäverna A till R.
Första tecknet är således bokstaven som motsvarar kolumnen, och andra tecknet bokstaven för raden.
Detta inledande område kallas ”fält”, och varje fält delas i sin tur upp i ”rutor” och ”sub-rutor”, etc.
I varje ”fält” finns det 100 ”rutor” (10 x 10), som numreras från 0 – 9 från vänster till höger och nedifrån och upp. Dessa rutor blir således 2° breda och 1° höga.
Önskas ytterligare noggrannhet så görs ytterligare en indelning i 24 x 24 ”sub-rutor”. 24 har man valt då de resulterande rutorna blir 5′ breda och 2.5′ höga. Bokstäverna a till x brukar användas för dess sub-rutor. I en del sammanhang så används dessutom små bokstäver, även om detta inte är reglerat i den standard man fastställt.
Med dessa sex tecken så kan man således ange noggrannhet bättre än 12 km, vilket för radioamatörer brukar räcka.
Om man vill ha ytterligare noggrannhet så kan sub-rutorna delas in på nytt med 10 x 10 rutor numrerade på samma sätt som tidigare, vilket ger 0.5′ bredd och 0.25′ höjd. Det går sedan att fortsätta att dela in i bokstavsrutor och sifferrutor, men detta är inte uppstyrt i detalj i beskrivningen.
Jag gav mig på att skapa polygoner för alla fält, rutor och sub-rutor i QGIS. De första två var inte några problem, det blev ju några rutor förstås ( 32’400 st). När jag gav mig på att generera sub-rutorna så började alla kylfläktar som fanns på datorn att surra och det tog en stund. Det blev 18’662’400 polygoner och shapefilen var i runda slängar 4.7 Gb…
Maidenhead projicerat i SWEREF99TM ser ju inte så dumt ut och när vi pratar positioner på ”by” eller ”stads” nivå så räcker detta gott.