Då och då så testkör jag QGIS Master, det vill säga utvecklingsversionen av QGIS, för att se vad som är på gång.
Från olika håll så får man dessutom lite signaler om när det kan vara läge att titta till något som är nytt.
När jag uppdaterar till senaste version i Linux så använder jag apt-get. Den här gången blev det dock lite strul, så mest för att slippa leta nästa gång jag råkar ut för samma sak så kommer här lite tips till mig själv (men även till andra). Är du inte intresserad så kan du hoppa till nästa rubrik.
Ny nyckel kan hämtas med kommandot:
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-key NYCKELKODEN
Nyckelkoden hämtas från QGIS.org. Sedan fick jag mängder av ”404” fel vid apt-get upgrade och det hjälpte inte att köra apt-get dist-upgrade. Jag provade att ”rensa” med clean och autoclean, utan att lyckas.
Till sisst tog jag bort programkällan för qgis från /etc/apt/sources.list och körde apt-get upgrade. Vilket fungerade, men naturligtvis utan att få med senaste QGIS. Detta hjälpte bara så långt att jag började titta närmare på vad datorn ville göra.
Tydligen så var det problem att ”uppgradera” från min QGIS 2.9 version till 2.11, så det var bara att avinstallera och installera på nytt:
sudo apt-get purge qgis qgis-common python-qgis sudo apt-get autoremove && sudo apt-get autoclean sudo apt-get install qgis python-qgis
Sedan var allt igång igen.
Nyheter i QGIS 2.11
Redan när programmet startat så syns en nyhet, nämligen en välkomstskärm. Här listas tidigare projekt med text och bild, beroende lite på vad man ställt in för metadata, samt nyheter från QGIS News.
Jag har sett bildexempel på hur detta kan se ut, men inte själv fått något av det att fungera.
Det går att välja just välkomstsida som ”startläge” i inställningarna.
Någon inställning för QGIS News har jag dock inte hittat ännu.
I ”qgis.config” finns dock rader som hänvisar till såväl tidigare projekt, som till de minibilder som skapas varje gång ett projekt sparas. Däremot så blir det lite konstiga sökvägar till dessa miniatyrbilder:
Det hjälper dock inte att ta bort vad som ser ut som för många bråkstreck.
Nu är det ju en utvecklingsversion så saker händer fort och när du läser detta så kan det fungera igen.
Tabeller
I QGIS attributtabeller så jobbar man också på att visualisera data tydligare. Ett exempel är att ställa in stylingregler för rader och data baserat på innehållet i cellerna. Har man exempelvis negativa värden i en del poster i tabellen så kanske det skulle underlätta att dessa rader visas med röd text eller bakgrund (eller med fet stil, annat typsnitt eller med en SVG ikon i fältet). Möjligheterna är ganska många om man får tro de skärmdumpar som förekommit i bland annat Tweets från Australien (https://twitter.com/madmanwoo).
I attributtabellens övre högra hörn så finns en färgglad liten knapp, som öppnar det fält som syns till höger i bilden ovan. Nya regler skapas ganska enkelt kopplat till värden i aktuellt fält, eller med den vanliga Uttrycksbyggaren.
I en senare version än den jag testade här så kan man välja om stilen skall tillämpas på cellen eller hela raden.
Trådar
Ni som gör någon form av bearbetning eller analys i QGIS kan glädja er åt att nu kommer även ”core” processerna samt troligen även GDAL och SAGA att fungera bättre med multithreading. Det kan ibland uppstå bekymmer relaterat till olika plattformar, vilket nu alltså kan vara på väg att lösas.
Exakt vad det handlar om kan du läsa om här: https://qgisgsoc2015.wordpress.com/
Variabler
Nyall Dawson jobbar på att lägga till ”variabler” till QGIS. Det finns redan flera som går att referera till genom exempelvis kartboken ”Atlas”, men nu handlar det om att du själv skall kunna lägga till variabler som det går att hänvisa till på flera olika sätt.
Ett exempel är att ange ”författare” med ditt eget namn i inställningarna för QGIS. I en gemensam mall kan man sedan i utskriftslayouten hänvisa till variabeln ”författare” och skriva ut värdet i denna variabel för den dator som gör utskriften.
Det verkar bli variabler för såväl projekt- som programnivå. Mer om detta kommer i QGIS Master längre fram.
0 svar på ”QGIS 2.11 ”Master””