Det må vara första April, men detta är inget Aprilskämt.
OSGeo Live 9.5 släpptes tidigare i veckan och nu har jag testat och tänkte skriva lite om mina intryck i detta inlägg. Men vad är OSGeo Live?
Det är en ”Live” distribution av Linux med så gott som samtliga öppna källkodsprogram inom Open Source Geospatial Foundation (osgeo.org). Allt är förinstallerat och lätt att använda eller starta, för att på så sätt prova funktioner och program direkt från en DVD skiva eller USB minne, utan att behöva installera någonting. Det kan därför vara en mycket lämplig distribution för exempelvis utbildning, kurser eller workshops inom området. Men här har jag en liten invändning som återkommer mot slutet.
OSGeo Live 9.5 baseras på Lubuntu 14.04 och om man vill så kan man även installera distributionen på hårddisk. Använder man normal Mac eller Windows så finns det även med en hel del installationsprogram för dessa operativsystem. Dessa är dock i många fall ganska gamla versioner av programmen.
Om du kör systemet ”Live” eller installerar så behövs en dator med minst 1 Gb RAM och 1 GHz processor. För installation så krävs dessutom en hårddisk på minst 20 Gb. Wow, det låter som en riktig ”prestanda best”.
Vill man snabbt få en överblick av innehållet så finns det en webbpresentation man kan gå igenom som tar upp i princip alla detaljer rörande innehållet (länk).
När man startat upp från DVD/USB så loggas man automatiskt in till skrivbordet. Vill man byta språk så kan man göra det genom att logga ut och välja önskat språk samt ange användare/lösenord: user/user för att logga in igen. Observera att Svenska bara stöds delvis, men för alla väsentliga ändamål, tillräckligt bra.
Direkt från start så finns det en egen meny i programstarten där det exempelvis går att hitta QGIS 2.14 och GRASS GIS 7, med flera skrivbords GIS.
Det kanske inte är på grund av skrivbordsprogrammen som jag är mest intresserad av OSGeo Live, utan mera allt det andra, som man kanske normalt inte använder eller ibland får brottas med för att få att fungera.
Här kan man stöta på lite problem, om man kör genom en virtuell dator med Virtual Box, då exempelvis WebGL som krävs för 3D visning i Cesium inte verkar fungera (åtminstone inte när jag provar). Jag förutsätter att det fungerar när man kör direkt på fysisk hårdvara och inte i en virtuell dator. Det finns dock en speciell version för Virtual Box att ladda hem om det är så man tänker använda OSGeo (VM är mycket snabbare än att köra från DVD).
Eftersom det mesta är förinstallerat och färdigkonfigurerat så är det inte minst massor av tjänster och databaser som har redan satta användare och lösenord. På skrivbordet finns därför en viktig fil där alla dessa finns nedtecknade.
Alla servertjänster körs inte automatiskt (vilket är tur) så det man vill prova får startas via menyn. När man är klar så bör man även stoppa tjänsten på samma sätt.
Jag skall vara väldigt tydlig med att detta inte är en distribution för permanent arbete eller produktion! Alldeles för mycket är tillrättalagt för att det skall fungera i en sådan miljö. Sedan är distributionen i sig ganska ”tråkig” och saknar i min mening många användbara program, men syftet är som sagt inte att vara en permanent arbetsmiljö, och det är ju bättre att det går att köra systemet på äldre hårdvara, än att de senaste skrivbordseffekterna skall vara med.
Är man medveten om detta och bara vill testa lite OSGeo mjukvara så är dock OSGeo Live en bra lösning. Tyvärr lite gammal och tråkig som sagt, men man kan inte få allt. Jag kan dock tycka att man kunde ha ansträngt sig lite för att snygga till skrivbordet med ett lite trevligare anpassat tema.
Hittar man något man är intresserad av så går det ju alltid att installera dessa mjukvaror i en trevligare miljö, och Ubuntu 16.04 är ju bara några veckor bort.
Ett betyg då. Det blir lite drygt godkänt! Väldigt mycket är med, och det är lätt att komma igång även om jag tycker att det saknas detaljerade instruktioner. Man skall däremot passa sig för att sätta OSGeo i händerna på någon som är fullständig nybörjare av Open Source GIS, eller Linux för den delen. I dessa fall är det nog bättre att bygga en egen anpassad distribution med just de komponenter som är aktuella. För en workshop där alla redan är användare av många av programmen kan dock distributionen vara ett utmärkt val för att säkerställa att alla börjar med samma förutsättningar. Men det kunde varit ”snyggare”…