Förra veckan hade IDG en artikel som på nio punkter jämförde Windows 10 med OS X El Capitan. OS X förklarades som vinnare, med liten marginal och utifrån det man tog upp så håller jag nog med.
I den här artikeln så tänkte jag använda samma nio punkter och lägga min värdering kring dessa och Linux distributioner. Är Linux ett alternativ till Windows 10 och OS X?
För det första så är jämförelsen mellan OS X och Windows 10 på en gränssnittsnivå. Detta gör det omöjligt att jämföra med ”Linux” generellt, då Linux kärnan inte har något gränssnitt. Det man i stället får jämföra är någon av alla Linux-baserade distributioner som finns.
Detta kan upplevas som lite krångligt för någon som är van vid Windows, eller Mac, men för Linux användare så är det just friheten att välja och anpassa som är en mycket stor anledning att välja just Linuxbaserade distributioner.
En del distributioner är generella medan andra är väldigt specialiserade och det är upp till användaren att välja var man vill börja och vilken väg man vill ta. Den här ronden går därför till Linux, och då har vi inte ens börjat med artikelpunkterna.
För att göra en jämförelse så måste jag dock välja en Linux distribution att jämföra med, och då väljer jag Ubuntu Gnome. Jag kommer att påtala några fördelar i andra distributioner under resans gång, men Ubuntu Gnome får vara ”måttstock”.
1. Gränssnitt
Här har vi en svårbedömd kategori. Artikeln nämner att Windows försöker harmonisera desktop och mobil, vilket även finns i Ubuntu Unity men inte på samma sätt i Ubuntu Gnome.
Gnome som standard har ingen ”startknapp”, däremot finns en ”Dock” som påminner om OS X, i bilden ovan har jag flyttat den till nederkant på skärmen från standardpositionen till vänster. Vill man ha en ”startknapp” så går det enkelt att aktivera en sådan funktion i inställningarna. Windowsknappen (Power, Super, Command, eller vad man nu vill kalla den) öppnar ett översiktsläge där samtliga skrivbord och öppna program visas som miniatyrer (bilden ovan). Hit kommer man även när man för muspekaren till övre vänstra hörnet. Börjar man skriva på tangentbordet så får man dessutom något som liknar OS X Spotlight vilket gör att det går väldigt snabbt att starta program eller dokument om man vet vad dessa heter.
Gränssnittet som standard ser väldigt modernt och trevligt ut, men som sagt. En av Linux distributionernas fördelar är att i princip allt går att anpassa om man inte är riktigt nöjd.
Vill man ha ett mera ”klassiskt” skrivbord så skulle jag rekommendera Ubuntu Mate eller Xubuntu.
2. Fönsterhantering
Detta var jag inne på redan under förra rubriken. En ”Mission Control” är precis vad du får om du trycker på Windowsknappen. Virtuella skrivbord finns i så gott som alla Linuxdistributioner och som standard i Gnome så är dessa dynamiska. Vill du ha flera så är det bara att klicka och lägga till…
Vill man visa alla program på motsvarande sätt som OS X App Launcher så går det också att göra med en knapp i Docken.
Att placera öppnade dokument splittat på skärmen är heller inga problem. Klicka och dra fönster till kanten på skärmen och lite beroende på var på skärmen du placerar fönstret så kommer det att anpassas till dessa platser.
3. Sök
I Ubuntu finns det ingen ”Cortana” eller ”Siri” som kan hantera sökningar röststyrt. Å andra sidan så verkar dessa fungera dåligt på svenska i såväl Windows som OS X. Den sökfunktion som nås via Windowsknappen påminner om Spotligth i OS X, men är inte lika kraftfull.
Exempelvis så görs inga Internetsökningar, men då kan man ju använda webbläsaren…
4. Inställningar
”Settings” påminner rätt mycket om inställningarna i OS X och väldigt mycket av det vanliga går att sköta från denna. Tryck bara på ”Win” och börja skriv ”settings” följt av Enter så kommer inställningarna fram.
Dessutom så finns ”Tweak”! I Tweak eller ”Justeringsverktyget” kan ytterligare inställningar som framför allt har med gränssnittet att göra justeras. Det är exempelvis här man kan välja om man vill ha en programmeny (startknapp) eller inte.
5. Molnlagring
För det första är Ubuntu Gnome gratis. Att finansiera en molnlagringstjänst på dessa premisser är svårt. ”Ubuntu One” som är en gemensam onlinetjänst för allt ”Ubuntu” hade tidigare en filtjänst, men denna stängdes ner 2014 tillsammans med Ubuntu Music.
Vill man ha backup i molnet så är det däremot inga problem att lägga till exempelvis Dropbox och synka valfria kataloger mot denna. Det finns även rena backupfunktioner, men mer om dessa senare.
Någon fullständig integrering likt OS X och iCloud finns det dock inte.
6. Medföljande program
Pfft… Med Ubuntu Gnome kommer så gott som allt en normalanvändare kan tänkas behöva för att komma igång och arbeta! Officepaket, ritprogram, fotohantering, mail, webbläsare, videospelare, texteditor, kalender, med mera. När det gäller medföljande program så ligger både Windows 10 och OS X långt efter.
När det gäller hur man trivs med programmen så är det helt en fråga om tycke och smak. Det går å andra sidan inte att jämföra Windows 10 och OS X på denna punkt heller.
7. Synkning av mobilen
Ubuntu är på gång med mobiltelefoner. Det går att köpa dessa redan, liksom surfplattor med Ubuntu, men det är synd att säga att de har en stor del av marknaden. Integrationen av mobiler på samma sätt som Apple har med iPhone och OS X är det därför inte tal om.
Det finns heller inget iTunes för Linux, men det betyder inte att man inte kan ”synka” telefonen mot Linux. När du ansluter din iPhone till Gnome så kan denna ”anslutas” och hanteras som en utökad lagringsenhet.
Här går det att komma åt bilder, musik, dokument, nedladdningar och till och med appar. Sedan finns det tredjepartsprogram som hjälper till att organisera filhanteringen på din iPhone på ett lite enklare sätt också.
8. Prestanda
Detta är svårt att jämföra, men min upplevelse av Linuxdistributioner är att dessa fungerar betydligt bättre på jämförbar hårdvara än Windows.
När det gäller att utnyttja befintlig hårdvara så har OS X en fördel eftersom det inte går att köra OS X på annat än Apples hårdvara. Windows 10 kan köras på betydligt många fler plattformar, så länge det finns drivrutiner för det.
Linux har inga egentliga drivrutiner! Dessa är inbyggda i kärnan, vilket gör att allt ”bara fungerar”. Åtminstone så länge du har en kärna som är nyare än den hårdvara du använder… Det kan med andra ord vara vissa problem med nyare hårdvara på Linux, men å andra sidan så behöver man sällan vara orolig för att man inte har drivrutiner till en äldre dator. Det kommer bara att fungera!
Linux kan därför vara ett utmärkt alternativ till ”den gamla datorn”, när man köper en ny. Och på så sätt får förnyad användning för gratis hårdvara i ytterligare många år.
9. Specialfunktioner
Här tar man i artikeln upp att Windows 10 och OS X numera har inbyggda programbutiker. Det har funnits i Linuxsystem väldigt länge, och Gnome är inget undantag.
Beroende på version av Ubuntu Gnome så har man antingen Ubuntus egen applikation eller den som normalt finns i Gnome. Via dessa kan ett mycket stort antal program installeras helt automatiskt.
Här kan man även enkelt se vad som är installerat, och vid behov avinstallera.
I nya Ubuntu Mate (16.04) så finns en ytterligare förenklad metod för att lägga till de mest förekommande programmen på ett enkelt sätt.
Alla mjukvaror i programcentralen är inte säkert de senaste versionerna, men de är testade och fungerar med den version av Linux som du kör. Vill du ha en nyare version så kan du enkelt lägga till en sökväg till andra programkällor, eller installera manuellt.
Man nämner även backup. I Gnome finns en funktion för backup och om man har ett konto på Amazon S3 eller Rackspace så kan man göra backup dit. Annars fungerar det utmärkt till en filserver eller NAS i nätverket, eller till en lokalt ansluten enhet.
Det är enkelt att peka ut exakt vilka kataloger som skall backas upp och om det finns kataloger i dessa som skall ignoreras. Det är lika enkelt att bestämma intervall för dessa och att återläsa data är heller inga problem.
Slutsatser
Linux är suveränt! Det är däremot en liten spelare när det gäller skrivbordsmiljön för hemanvändare. Att det därför inte fanns något Linuxalternativ i IDG’s jämförelse mellan operativsystem är inte så konstigt.
Detta betyder däremot inte att Linux inte kan konkurrera! På många punkter så är Linuxdistributioner överlägsna såväl Windows 10 som OS X, och fullt jämförbar på andra.
I slutändan är det en fråga om tycke och smak. Vill du vara fri att anpassa ditt gränssnitt precis som du vill, eller vill kunna lösa uppgifter på ett ”annat” sätt. Då är en Linuxdistribution rätt väg att gå. Tycker du däremot att Windows eller Mac ser OK ut och att det duger att göra saker som Microsoft eller Apple har bestämt, så för all del.
Det kan finnas fler skäl till att man väljer Windows eller Mac, exempelvis att kritiska programvaror bara finns till dessa operativsystem. Detta har jag all förståelse för, och kan bara beklaga.