Detta inlägg handlar om hur man försiktigt introducerar nybörjare för GIS. Vi skall ha klart för oss att GIS är svårt! Det är till synes oändligt många parametrar och regler som styr hur geografi hänger ihop, lagras och presenteras. Den som påstår att det är enkelt har nog inte riktigt koll på helheten. Dessutom så tenderar GIS programmen att vara väldigt avancerade med mer eller mindre ”skrämmande” gränssnitt.
Med QGIS kan man enkelt göra anpassningar för olika kategorier elever, eller nybörjare. Och därmed inte direkt skrämma bort hälften av de som kanske är intresserade.
För det första så kommer det jag visar att fungera på såväl Windows, Mac och Linux, men tillämpningen görs på lite olika sätt. Den ”genväg” som man skapar kan se lite olika ut, vilket man får ta hänsyn till om man vill prova själv.
Allt bygger på parametern ”–configpath” som man kan skicka med programstartaren.
Jag kommer att skapa en katalog som heter ”QGIS” där jag skapar underkataloger för varje ”elevkategori”, exempelvis ”nybörjare”. I varje underkatalog skapar jag en katalog vid namn ”config”. För att skapa en konfiguration så skapar jag en programstartare i underkatalogen (inte ”config” utan ”nybörjare” eller motsvarande) som jag döper till ”QGIS”.
I mitt fall med Linux så är det en ”.desktop” fil som kör kommandot ”qgis –configpath config” när jag dubbelklickar på ikonen. Eller, ja, det var lite krångligare än så eftersom man inte kan skicka med en inställning på det här sättet. För att det skulle fungera så var jag tvungen att skriva in:
sh -c 'cd ~/QGIS/nybörjare && qgis --configpath config'
För Mac skulle jag tro att det fungerar liknande men i Windows så får man skapa en *.cmd eller *.bat fil (om de fortfarande används) som man skriver in kommandot i. Även i Linux eller Mac kan man använda en skriptfil på det här viset om ”desktop” inte fungerar. Det enda som behöver finnas i textfilen (med filändelsen .sh, .bat, .cmd, beroende på operativsystem) är:
qgis --configpath config
Om man i Linux vill vara tydlig med att skriptet skall köras med ”sh” så lägger man till en rad först med texten #!/bin/sh.
Första gången man startar QGIS från programstartaren (eller skriptfilen) så används en ”tom” konfiguration, vilket skapar alla filer och kataloger som behövs i ”config” katalogen.
Sedan är det bara att sätta igång och anpassa gränssnittet.
Ta bort verktygsrader, ändra storleken på ikoner och typsnitt, lägg till insticksprogram, skapa kopplingar till databaser och webbtjänster…
Det går till och med att spara ett eller ett par projektfiler med förberedda data i ”config” mappen så att det finns något att börja med när man startar QGIS nästa gång.
Vill man inte börja om från start för varje programstartare så kan man kopiera ”config” katalogen till de nya platserna. Genvägen bör man dock skapa på nytt, eller åtminstone redigera. Det är nämligen inte säkert att relativa sökvägar fungerar för att ange sökvägen till ”config” katalogen. Man kan bli tvungen att ange hela sökvägen i stället för att det skall fungera.
Nu kan man i lugn och ro skapa en genväg till programstartaren på elevens skrivbord (antingen manuellt eller via ett skript). Och förhoppningsvis skrämmer man inte ihjäl personen som skall starta ett GIS för fösta gången i sitt liv.
Första lektionen bör vara ”öppna projektet på startsidan”, ”zooma och panorera”, ”lektion slut”. När man är bekväm med detta så kan man lugnt och stilla introducera fler verktyg, eller prata om annat viktigt, men ta det lugnt!!