Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Releasevecka – 3D

Posted on 2018-10-24

3D i QGIS har fått ganska många uppdateringar och förbättringar i QGIS 3.4. Är det tillräckligt för att det skall bli användbart i produktionen?
För mig har 3D hittills varit lite av en gimmick, och inte speciellt nödvändigt. Framför allt då jag mest jobbar med kartografi och tryckta produkter. För att visualisera exempelvis BIM och liknande i stadsmiljöer så finns det såklart stora fördelar med att kunna växla det vanliga kartläget till 3D.
I QGIS 3.4 så har mycket blivit bättre.
Det är Lutra Consulting som drivit utvecklingen av 3D, bland annat genom ”crowd funding” (https://www.lutraconsulting.co.uk/crowdfunding/more-qgis-3d/).
Det finns många tankar och fortfarande mycket som kan bli bättre, men låt oss titta på några nyheter.
Skärmbild från 2018-10-20 14-10-54.png
Det går nu att använda åsidosättningar för att bestämma höjd och extrudering i lagrets inställningar. Har man ett höjdvärde, eller ett sätt att beräkna detta så är det därför enkelt att skapa 3D objekt där objektens höjd kan representera något individuellt.
Animering är också nytt och detta tycker jag fungerar väldigt bra. Det går däremot inte att exportera animationerna till något filmformat, men det går att exportera bildrutor manuellt. Det går därför att (manuellt) skapa en filmsekvens med bilder och ett externt animationsprogram. Jag skulle tro att export till video kommer ganska snart.
Du kan också använda identifieringsverktyg i 3D vyn. Genom verktyget kan du få fram 3D objektens attributformulär och granska objektets egenskaper direkt i 3D.
Skärmbild från 2018-10-20 14-24-24.png
Det går även att lägga till 3D-scener i layouter i QGIS 3.4 vilket säkert kan komma till användning, om man får till en användbar 3D scen.

Produktionsfärdigt?

Detta får naturligtvis var och en bedöma. Jag tycker dock fortfarande att 3D är en gimmick som ännu bara har ett begränsat värde i QGIS.
Det är bättre än i 3.2, men det är långt ifrån färdigt för produktionsanvändning i någon större omfattning. Det finns helt enkelt för många begränsningar i användningen.
Jag tycker fortfarande att navigeringen i 3D är oförutsägbar. Att panorera och rotera en scen är ibland ganska förvirrande.
Dessutom så räcker det fortfarande att bara aktivera en 3D scen för att datorns alla tillgängliga kärnor skall gå upp i full aktivitet, vilket märks tydligast med ett ökande fläktljud.
Skärmbild från 2018-10-20 15-04-41.png
Det finns potential med 3D i QGIS, men det är fortfarande långt kvar innan det är redo för användning på stor bredd. Det är också långt kvar till alla funktioner som beskrevs i den kampanj som bedrevs i våras är implementerade, så vi får väl se vart 3D i QGIS tar vägen. Jag kommer att fortsätta att använda pluginet qgis2threejs för att visualisera kartdata i 3D (bilden ovan).
Då kan jag även exportera hela 3D scenen till ett kompakt webbformat som jag kan dela med andra.
Vad tycker du? Är 3D i QGIS tillräckligt bra för dina behov? Hur jobbar du/ni med 3D visualiseringar?

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com