Efter att ha bläddrat i ”The art of the MAP” en illustrerad historia, så insåg jag att en typ av karta som fanns där sannolikt skulle gå att återskapa i QGIS med öppna data.
Det jag behöver är djupdata för haven, eller batymetri-data. Jag behöver även lite land-data för att få med etiketter.

Alla data jag behöver finns att hämta via NaturalEarthData.com.

Först och främst djupdata, vilket finns att ladda ner i kategorin ”physics” för vektordata i skala 1:10M.

Här finns även ett lager avsett för etiketter som är ett bra startläge i dessa skalor.
Jag börjar med att packa upp alla ”shapefiler” och göra om dessa till ett GeoPackage.

För att skapa ett GeoPackage med alla filer (oavsett format) i en katalog kan man använda kommandot ogr2ogr.
ogr2ogr -f GPKG NaturalEarth.gpkg ./
”-f GPKG” anger att det skall vara GeoPackage format, och sedan anger man filnamnet för detta paket. ”./” i Linux betyder ”aktuell katalog”, men man kan lika gärna ange en sökväg till den katalog där shapefilerna finns.
I QGIS lägger jag till alla lager och väljer ut de som jag vill börja jobba med.

Efter lite experimenterande så verkar det som att det jag är intresserad av är djup som är mindre än runt 2’000 meter. Så först blir det till att skapa lite nya lager från dessa som jag faktiskt kan använda. Problemet nu är nämligen att lagret för 2’000 meter (orange) även sträcker sig över områden som är djupare. Jag vill ha polygoner som bara är just 2’000, och samma sak för 1’000, 200 och det som är grundare.
Jag börjar med att testa virtuella lager. Jag tar 2’000 meter som exempel.

Med st_difference kan man ta skillnader mellan två lager och skapa ett nytt lager med en ny geometri. Den här metoden fungerar (typ), men är väldigt långsam. Jag vet inte om det är just dessa data som gör det långsamt för min minnesbild av virtuella lager är att det inte är riktigt såhär långsamt. En tråd ligger på 100% ganska länge varje gång kartan uppdateras.
Verktyget ”Difference” gick inte heller så bra att köra då det var ”felaktiga geometrier”.

Det går att ställa in QGIS på att hoppa över felaktiga geometrier i processer i inställningarna för ”Processer”.
Då går det att köra ”Difference” processen på dessa lager, och då blir det ganska tydligt att det finns geometriproblem av en eller annan typ här.

Jag har tidigare också haft geometriproblem med just NarutalEarth data, så det är väl bara att köra ”fix geometry” på alla lager då…

Efter det går det att köra ”Difference” utan problem. Även om virtuella lager med dessa fixade geometrier ger ett resultat som är något bättre än tidigare, så är det fortfarande väldigt långsamt. Att jobba virtuellt med dessa data är därmed inte att rekommendera.
Olika kombinationer av de olika djupdata ger mig ett antal lager som jag använder för att stilsätta djup. Först ett enkelt test.

Och det verkar som att det jag är ute efter kommer att gå att uppnå…

Ovan är en inzoomad bild av kartan efter lite experimenterande med linjetjocklekar och avstånd.
Vill man så kan man ju introducera lite ”kaos” i linjerna också, för att efterlikna en gammal ritteknik, men jag tycker nog att dessa ”rena” linjer ger ett modernt och lite industriellt intryck som jag gillar. En modern karta inspirerad av gammal teknik. Allt är i svart eller vitt, förutom en mycket svag gråton som bakgrund för havet.

En vit ”buffer” runt texten tillsammans med den vita bakgrunden gör mindre text lättare att läsa. I kommande QGIS så kommer man möjligen att introducera ”selektiv maskning”, om crowdfundingmålet nås.

Det är Oslandia som driver denna kampanj (http://qgis.oslandia.com/en/offre-qgis/selective-masking/) men jag hittar ingen information om hur det gått, eller om det finns en deadline för projektet. Jag vet inte om man som enskild person kan stötta på något sätt, eller om det bara är större donationer man är intresserad av. Vi får helt enkelt se hur det går.

Angående crowdfundingen kan man kontakta Andreas Neumann, andreas (at) qgis punkt org. Han skrev så här till mig i början av april:
Currently I have 8 out of a total of 20k € funded. So I am still looking for co-contributions between 1 and 12k €.
Så har man lite pengar så tycker jag att det är en bra kartografisk funktion att stödja.
Hos SMHI finns en massa roligt data tillgängligt via deras vattenweb. Till exempel har sjödjupskartor tillkommit på senare tid.
Kolla in på https://vattenwebb.smhi.se/svarwebb/
Det är scannade handritade kartor som i vissa fall inte är så nya direkt. De äldsta jag intresserat mig är från 1930-talet och stämmer kanske inte perfekt med dagens kartor även om säkert inte verkligheten ändrat sig.
Kan du inte visa hur man kan använda en sån karta i QGIS? Att georeferera är inte ett stärre problem. Det finns bra och tydliga tutorials. Men om jag vill konvertera den till något slags raster eller få ut en snygg 3D-modell av sjöbotten, hur gör jag då? Har nätsökt-mig fördärvad men alla svar pekar på funktioner som nog kanske fanns i QGIS2.x och plugins som jag inte hittar. Alternativt GRASS som blir en helt ny dimension av problem.
Du kan ju använda hunsnäsen som exempel. Den finns att ladda ner och är från 1984 så bör geografiskt stämma bra med moderna kartor.
Det låter onekligen som en spännande uppgift. Beroende på källmaterialet så borde det inte vara en omöjlig uppgift.