När man skapar kartor, speciellt för någon form av tryck, så kan man ibland behöva sätta lite extra fokus på en del detaljer eller områden. Detta kan göras på flera sätt och i detta inlägg tänker jag beskriva hur man kan använda geometrier, blandningslager och realtidseffekter för att lyfta fram just det där som man vill ha i fokus.
Då jag nyligen skapat ett GeoPackage baserat på Lantmäteriets öppna data i skala 1:100’000 samt ”lagade” höjddata i 50m upplösning (se tidigare inlägg), så tänkte jag använda dessa för att skapa mina kartor.
Jag börjar med ett A4 där jag lägger till ett kartelement som täcker hela ytan.
Här panorerar och zoomar jag så att den bild jag vill ha i slutprodukten finns med. Det område jag tänker fokusera på är själva bergstopparna i mitten till vänster, men jag vill fortfarande ha med resten för att det skall finnas ett sammanhang.
Detta löser jag genom att skapa en ”form” som täcker mitt fokusområde. I det här fallet använder jag en enkel cirkel i ett temporärt skisslager, men det går att använda vilken form som helst.
Cirkeln, eller den form du valt att skapa, ändras till en ”inverterad polygon” som stil och två stillager placeras på varandra. Det understa skall ha en vit fyllning utan kantlinje och här justeras två realtidseffekter (säkerställ att effekterna appliceras på stillagret och inte hela datalagret).
En av effekterna är en inre skugga med lämplig storlek och suddighet, medan den andra (source) är vanlig opacitet. I bilden har jag valt ”Lighten” som blandningsläge, men detta verkar inte fungera, därav användandet av transparens. Jag hade föredragit blandning, men här verkar det vara en ”bugg” i programmet som gör att detta inte är möjligt.
Det översta stillagret är en enkel kantlinje, för att ytterligare få fokusområdet att sticka ut.
Resultatet ser du i bilden nedan.
Här har jag inte gjort något omfattande layoutarbete, utan nöjt mig med att lägga till en rubrik och en text. Texten har fått en något transparent bakgrund för att göra den ännu lättare att läsa mot kartan i bakgrunden.
Det går som sagt att använda vilken form man vill för detta. Allt från komplicerade geografiska former, exempelvis naturliga gränser, eller enklare geometriska former.
I kombination med en helt egen symbolstil på kartan så kan man skapa riktigt häftiga kartor baserat på de data som man råkar ha tillgängliga, utan att det behöver ta speciellt lång tid att göra. I en del fall så kan ”less is more” vara en bra målsättning.