Om man vill skapa logotyper, snygga punktsymboler eller designa en anpassad kartlayout, så är Inkscape ett utmärkt verktyg. Dessutom har nyligen Inkscape släppts i en uppdaterad version, som på riktigt gör att programmet bör tas på allvar.
Och ja, det går att öppna Adobe Illustrator filer i Inkscape. Det finns sedan massor med finesser i programmet som exempelvis kan hjälpa till att hantera komplexa bilder. Ovan så används exempelvis split screen med x-ray, som gör att man kan se slingorna med kantlinjer på delar av skärmen om man vill kontrollera en form som kanske är dold bakom något annat.
Det här fungerar även om man exporterar en pdf från QGIS. Riktigt bra dessutom då både QGIS och Inkscape blivit extremt mycket bättre på att hantera pdf-formatet. Som synes i bilden ovan så är vektorerna som ”rinner över” fortfarande kvar, men de är dolda i pdf-formatets resultat. Därmed är ett av de stora problemen med vektorexport från QGIS till layoutprogram eliminerad. SVG exporter är fortfarande problematiska i QGIS då det är ett underliggande problem kopplat till Qt.
Med Inkscape kan man ”göra färdigt” kartan med betydligt mera avancerade verktyg än vad som är tillgängligt i QGIS layout. Det blir mera manuellt arbete, men det går att fixa till det där lilla extra på ett extremt kraftfullt sätt. Det går även att redigera de vektorobjekt som finns i pdf-filen från QGIS, om man nu skulle vilja det.
Om man använder Inkscape för att skapa symboler för QGIS så kan man använda mitt lilla Pythonprogram ”qgisify_svg.py” för att förbereda svg-filerna för användning i QGIS. Då kan man redigera fyllning och linjestil i symbolerna direkt i QGIS. Om inte så är dessa inställningar låsta till så som de ser ut i Inkscape. Hämta pythonprogrammet på GitHub.
Nu är inte Inkscape utan problem. Ett av de första problemen som nya användare stöter på är att det är otroligt mycket funktioner i menyer, verktyg och paneler. Jag tycker nog att innan man avfärdar Inkscape som ”krångligt” så kanske man skulle ta och kika på några YouTube filmer av ”Logos by Nick” med Nick Saporito, eller till och med köpa en online kurs som ”Inkscape Masterclass” för några hundralappar (just nu $17).
Jag förutspådde i höstas att 2020 kanske blir året då Open Source slår igenom på allvar, och att Inkscape nu släpps i en så här potent version är ytterligare en pusselbit som faller på plats för att detta skall bli en sanning. Det är långt kvar än, men även Gimp är på gång med en ny version även om den nog dröjer ett litet tag till. Är det sedan inte ”bara” program man är intresserad av så har nyligen Ubuntu släppt sin senaste version av Linux som man utan större problem kan ersätta Windows med.
Nej, nu är det dags att köra Inkscape Masterclass…