QGIS har alltid varit öppen källkod och ett kraftfullt verktyg för skrivbordet, och varianter av QGIS har också funnits ett tag för mobila tillämpningar i form av QField och Input. För synkronisering mellan mobil enhet och skrivbordet så har man kunnat använda tjänsten Mergin för Input eller relativt nya QFieldCloud för QField. Båda dessa finns som tjänster som man kan abonnera på med olika betalningsformer, men QField Cloud har även varit öppen källkod för den som velat ”äga” en egen instans av servern för egna data. Från och med idag är även Mergin öppen källkod, så nu kan man även sätta upp en egen tjänst för synkronisering om man använder Input som mobil app.
QField Cloud: https://github.com/opengisch/qfieldcloud
Mergin (Input): https://github.com/lutraconsulting/mergin (aktiveras under dagen)
Nu är det ju inte bara tillgång till källkod och möjligheten att sätta upp egna instanser av tjänsterna som är en fördel med den öppna källkoden. Det blir även fler som kan granska och bidra till källkoden, och är det någon som ändå inte är nöjd så kan man skapa en ”fork” och utveckla en parallell version av programmet.
Det öppnar även upp för fler tjänsteföretag. Har man en serverpark så kan man sätta upp en Mergin eller QFieldCloud tjänst som man kan erbjuda till kunder som inte själva kan eller vill sätta upp egna servrar. Varför inte en ”one click installer” på Salesforce eller Linode (motsv.).
Mergin verkar vara mer etablerad som mellantjänst än QFieldCloud, vilket sannolikt gjort att Input upplevs som en mer populär produkt för mobil inhämtning. Att för närvarande Input även är den enda app som finns till iOS bidrar naturligtvis också. Personligen så tycker jag QField passar betydligt bättre för mina behov, och jag kan bara hoppas att arbetet med iOS versionen av QField går framåt (för närvarande Alfa). Jag ser även fram emot Windowsversionen av QField, som inte minst bör underlätta mer avancerad inhämtning i fält med exempelvis Microsoft Surface (för närvarande Beta). Vill någon använda QGIS mobilt på Windows redan nu så kan man kika på ”Roam” (https://roam-docs.readthedocs.io/en/latest/) som för övrigt även fungerar på Linux. Men det är en helt fristående applikation…