När jag sökte efter QGIS 3.22 uppdateringen på min videodator, så hittade jag ett annat GIS som jag inte sett tidigare, nämligen Kadas Albireo.
Det finns mer information i ett inlägg på LinkedIn där version 2.0 av detta militärt inriktade, touch-vänliga, GIS programmet baserat på QGIS LTR.
Den installationskandidat som fanns i Manjaro programbutik var v2.0.0-RC1, men via GitHub så kan man hämta källkoden för version 2.0.92, så jag antar att utvecklingen konstant går framåt, och om man vänder sig till tillverkaren Sourcepole så kan man få kommersiell hjälp med programmet. För mina initiala tester så duger RC1 säkert gott och väl.
Installationen är via FlatHub, så om din distribution har stöd för Flatpak så skall det inte vara några problem att installera. Om du är på Windows så finns det paket för installation eller ”portable” att ladda ner via GitHub.
Eftersom programmet bygger på QGIS så kan man direkt från programmet öppna lokalt lagrade projektfiler med tillhörande data. Det som inte riktigt verkar fungera är projektfiler lagrade i GPKG, så man får se till att *.qgz filen finns tillgänglig separat.
Gränssnittet har en tydlig ”touch” prägel, med stora och tydliga knappar och det finns gott om plats att visa dessa även på lite mindre skärmar än vad jag använder här (1080p). Har man favoritknappar kan dessa placeras i en av fyra favoritpositioner och alltid vara tillgängliga oavsett vilket verktygsfält man har aktivt.
På ”Map” sidan så finns verktyg för att hantera projekt och importera samt exportera data till och från KML och GPKG. Det går också att kopiera eller spara kartbilden som en rasterbild. Det som imponerar mest är dock utskriftsmöjligheten. I mitt projekt så har jag inbyggda layouter och dessa är valbara i utskriftsdialogen. Det går direkt att exportera till PDF eller ett annat bildformat, eller skriva ut till en ansluten skrivare. Utskriftsområdet visas i kartan och detta går att flytta med musen. Det går även att justera skalan i dialogen om man har behov av det. Det finns ”gråa” rutor här, som jag misstänker kan kopplas till variabler eller ”element-Id” i layouterna, så att man kan göra enkla namngivningar i layouterna direkt från dialogen. Det finns även ett ”Advanced” läge som i princip öppnar en komplett layouthanterare i ett nytt fönster där man kan göra justeringar om man så önskar.
I ”View” så kan man skapa nya kartvyer, men även lägga till koordinatnät på kartan. Det går även att visa kartan i 3D.
Det är inte samma 3D visare som i QGIS normalt och för vanlig draperad 3D vy så fungerar det här riktigt bra.
Om man har ett projekt med korrekt identifierade höjddata (kanske andra data med) så kan man utföra en del enkla analyser eller beräkningar direkt i gränssnittet.
Det finns även verktyg för att hantera skissritning på kartan samt navigation tillsammans med en ansluten eller inbyggd GPS (via GpsGate). Det finns även några få plugin, som exempelvis gör det möjligt att importera video från RPAS.
Om man vill ha militära symboler på kartan så finns stöd för detta inbyggt, men i den version jag testar så är den funktionen inte aktiv. För detta krävs ett proprietärt tillägg kallat MSS (Military Symbol Service). Allt annat verkar dock fungera ganska bra.
Har man nu en ”touch” dator som man vill använda när man rör sig i terränglådan, samtidigt som man vill kunna göra lite enkla navigationsrutter, eller anteckna något i kartan, så kan detta program vara ett alternativ. Det är nog inte en ersättare för Input eller Qfield. Har man sådana behov kan man i stället kika på Roam. Det är även på gång en Qfield version till Windows, men senast jag testade en beta av denna så var den inte riktigt redo för användning.
Kadas Albireo är skapat för användning i Schweiz, vilket delvis märks i en del förval, men även i en del tjänsteinställningar exempelvis vid sökning av ortsnamn.
Det finns massor med extra inställningar bakom lager och verktyg, men det mesta går att känna igen från QGIS, och det känns inte i vägen för den som använder programmet och bara vill visa en karta. Det går exempelvis att plocka fram lageregenskaperna med ett högerklick på lagret i fråga i den utfallande panelen till vänster.
Hmm, jag kanske skall leta upp en gammal (mycket gammal) dator med touch skärm som jag tror ligger här någonstans och prova…
Hej,
Jag snubblade över detta inlägg för ett tag sen och KADAS Albireo passade perfekt för det jag ville göra. Först använde jag versionen som gick att ladda ner från flathub.org, men upptäckte att den var ganska mycket efter utvecklingen, så jag bestämde mig för att lära mig bygga det själv.
Jag tror att jag är vid en punkt där det är användbart, och funkar för mig och mitt användningsområde. Om du vill prova det igen så finns instruktioner/flatpak här: https://github.com/mattiasegly/flatpak-kadas
Tack för inspirationen!