Detta är framför allt ett Linux inlägg där jag testar hur QGIS fungerar på System 76 kommande Cosmic desktop.
Cosmic är en förenklat sett den skrivbordsmiljö som System 76 utvecklar för att ersätta den modifierade Gnome versionen som man använder i Pop_OS!. System 76 använder som standard Ubuntu LTS i bakgrunden och ”allt” som fungerar med Ubuntu, fungerar därmed också med Pop_OS! och Cosmic, men det är en sanning med modifikation. Nya Cosmic är nämligen något som inte bygger på någon befintlig skrivbordsmiljö, vilket antagligen kan ställa till för en del mjukvaror. QGIS är en sådan mjukvara och min erfarenhet säger att olika skrivbordsmiljöer fungerar olika bra med QGIS.
Cosmic är inte bara till för Ubuntu, utan kan även installeras ovanpå exempelvis Fedora, OpenSUSE och Arch Linux.
QGIS är byggd med Qt, vilket i sig kan vara ett problem för vissa skrivbordsmiljöer. Inte minst när det gäller att se enhetligt ut med fönster, ramar, knappar och dialogrutor. De senaste åren tycker jag inte det varit några större problem, men ibland så märks det. Om du använder Windows så kan du ju bara titta på hur fönster och dialogrutor ser ut i olika program, eller även hur vissa dialoger i inställningarna skiljer sig i utseende från hur inbyggda applikationer som miniräknare eller liknande ser ut.
Nåja, Cosmic finns för närvarande som Alpha2 och denna installerar jag på en virtuell maskin för att testa.
Uppstarten initierar direkt installation i en ”live” miljö med grafiska fönster och knappar. Inga som helst konstigheter och om man inte vill installera så finns det en knapp för att ”Try Demo Mode” också.
Efter en kort stund så kunde datorn startas om och sedan var det bara att logga in.
Det finns massor att utforska i Cosmic, men det tänker jag inte fokusera på nu. Nu är det dags för QGIS. Ett terminalkommando bekräftar att det är Wayland och inte X11 som används för att hantera fönster, vilket inte alltid varit optimalt med QGIS.
QGIS finns i den inbyggda programbutiken, och om man väljer att installera från Flathub så är det den senaste stabila versionen som installeras.
QGIS startar utan några större problem, men mycket riktigt så känner programmet av att det är Wayland som används. Detta är något Linux användare som använder Wayland kommer att få leva med tills QGIS uppdateras till en nyare version av Qt.
Jag vet inte vad jag förväntade mig för resultat av testet, men förutom problemet med Wayland så verkar QGIS fungera precis lika bra som vanligt. Jag har långt ifrån testat allt, men det var heller inte meningen. Det jag ville se var om det skulle uppstå några oväntade hinder att köra QGIS på Cosmic och det finns det inte. Som väntat så är Wayland ett problem, som i sig gör att Cosmic inte är att rekommendera för QGIS användare riktigt ännu.
Allt är däremot inte nattsvart. Gnome med Wayland kan i bland krascha QGIS helt, vilket jag inte upplevt här. Lösningen är delvis att bygga QGIS på Qt version 6, men även skrivbordsmiljön behöver stödja Qt 6, vilket har varit lite si och så när det gäller Gnome. Jag hoppas att Cosmic har en plan för att stödja Qt-applikationer såväl som GTK, även om man inte prioriterar det just nu.
Slutsatsen är att Cosmic är intressant, men inget man behöver planera för att installera i brådrasket. Alla distributioner kommer att skifta till Wayland förr eller senare och det QGIS projektet kan göra är att fullfölja arbetet med att uppgradera till Qt6. Tyvärr så kommer det inte att räcka, men i vilken omfattning linuxdistributioner kommer att implementera stöd för Qt6 ligger utanför QGIS projektets kontroll.